Idén nem indít fizetéses helyet a marosvásárhelyi orvosi egyetem

Antal Erika 2020. május 27., 20:55

A tavalyinál kevesebb magyar tannyelvű helyet hirdet az orvosi szakon a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE).

Archív Fotó: Haáz Vince

Nagy Előd rektorhelyettes a Székelyhon érdeklődésére elmondta, az idei újdonság az, hogy megszűntek a költségtérítéses helyek, csak államilag finanszírozott helyekre felvételizhetnek a jelentkezők. A gyógyszerészetin egyenlőségi alapon 50–50 helyet hagytak jóvá az egyetem hétfő délutáni igazgatótanácsi ülésén, a fogászati karon pedig 45–45 hely jut a román, illetve a magyar tannyelvet választóknak.

Az informatika szak egyelőre ideiglenes akkreditációval rendelkezik, még nem dőlt el, hány helyet hirdetnek magyar és román tagozaton – mondta Nagy Előd.

A nagyobb karokon, ahol 5–6 éves a képzés ideje, július 26-án, az egészségügyi biztonsági intézkedéseket betartva hagyományos felvételi vizsgát tartanak, míg a 3–4 éves tanulmányi idejű karokra az érettségi jegy alapján veszik fel a jelentkezőket. Abban az esetben, ha két egyforma átlaggal rendelkező közül kell választani, akkor a négy középiskolai év előmeneteli eredményeit is számításba veszik.