A villanypásztor sem állította meg a medvét

Fülöp-Székely Botond 2020. május 25., 19:58

Nem először tört be medve az etédi Kelemen család portájára, ahol ezúttal egy bárányt ölt meg. A községben egyébként csak ebben az esztendőben már közel húsz hasonló eset történt, egyelőre azonban nincs megoldás a problémára. A vadászok kérni fogják a problémás egyed kilövését.

A három bárányból egyet elragadott a nagyvad Fotó: Erdély Bálint Előd

Három bárányt tartottak egy villanypásztorral elkerített istállóban, ebből egyet hétfőre virradóra elhurcolt a medve – magyarázta a helyszínen Kelemen Irén etédi lakos. „Vasárnap éjjel tizenegy órakor hallottuk, hogy nagyon ugat a kutya. Ki is néztünk az udvarra, de akkor még nem voltak gondok. A későbbiekben támadhatott a medve, amelynek mi már csak a nyomait találtuk meg, illetve a szomszédos telekre áthurcolt báránytetemet” – mesélte a károsult. Mint mondta, nagyon sajnálják a jószágot, hiszen azért nevelték, hogy legyen, amit megegyenek ezekben az ínséges időkben.

{A}

A hasonló esetek miatt egyébként lassan már állatot sem mernek nevelni. A jószágok mellett ugyanis saját testi épségüket is féltik. Kelemen Irén azt is hozzátette, hogy

nem először jár medve a portájukon: 2018-ban kétszer is betört a nagyvad, minden alkalommal tyúkokat pusztítva el.

Noha, a mostanihoz hasonlóan, akkor is jelentették a történteket, a kártérítést azóta sem kapták meg.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Van baj elég, hiszen a koronavírus felbukkanása után megjelent az afrikai sertéspestis is a közelben és most már a medvék is rendszeresen járnak be a településekre. Egyelőre úgy érzem, hogy minél nagyobb a veszély, nekünk annál erősebbnek kell lenni

– fejtette ki a Székelyhonnak Tiboldi Elek ideiglenesen kinevezett községvezető. Közölte, idén eddig tizenegy olyan esetet regisztráltak, amikor medve tett kárt a gazdaságoknál – juhokat, tyúkokat pusztított –, de még legalább ennyi kárt nem is jelentettek. „Noha tudunk a többi esetről is, az emberek már nem jelentik be, ha kisebb kár érte őket, hiszen fölöslegesnek tartják” – mondta. Hozzátette, abban reménykedik, hogy a vadászok mielőbb kilövési engedélyt kapnak a problémás vadak ártalmatlanítására.

Fazakas Attila, a székelykeresztúri Hubertus Vadász- és Sporthorgász Társulat igazgatója rámutatott, tisztában vannak vele, hogy sok problémát okoznak a medvék Etéden, valószínű, hogy több nagyvad is garázdálkodik. Eddig arra vártak, hogy a kormány döntsön sürgősségi kilövési kvóták meghatározásáról, amit e hónap közepére ígértek, ám ez máig nem történt meg. Fazakas arra kérte a megbízott községvezetőt, hogy mindenképp összesítse az eddigi káreseteket, hogy legalább egy nagyvadra kérhessenek kilövési engedélyt.