Szentegyháza: felújított mezei útra terelnék a mezőgazdasági gépeket, hogy ne lassítsák az országút forgalmát

Fülöp-Székely Botond 2020. május 25., 10:55

Összesen egymillió euróból újíttatja fel a szentegyházi önkormányzat a helyi Mária út 8,3 kilométeres szakaszát. Lesz, ahol aszfaltozni is fognak, máshová viszont kövezett utat terveztek. A cél az, hogy ezen a szakaszon közlekedjenek majd a mezőgazdasági gépekkel.

Átlagosan egy méter mélyre ásnak le a földbe a munka során Fotó: Erdély Bálint Előd

Noha városok nem pályázhatnak a Vidéki Beruházások Ügynökségénél (AFIR), 2017-ben erre mégis lehetőség nyílt az erdei, illetve a mezei utak felújítása érdekében, amit a szentegyházi önkormányzat is kihasznált – fejtette ki lapunknak Molnár Tibor, a település korábbi vezetője. Mint mondta, ennek köszönhetően sikerült egymillió eurós támogatást biztosítani a helyiek által Mária útként emlegetett szakasz – valójában a korábbi országút – korszerűsítésére.

A Mária út a 13A jelzésű országúttal párhuzamosan halad, ennek 8,3 kilométeres szakaszát – a Sport utcától az Ángyosig – újíttathatja fel az önkormányzat a pályázatnak köszönhetően. A fennmaradó, valamivel kevesebb mint egy kilométeres rész rendbetételét már helyi forrásokból kell finanszírozni. Az összegből egyébként

két hidat és megfelelő útalapot építenek, több átereszt helyeznek el, ugyanakkor átlagosan ötméteresre szélesítik a járható felületet, de a vízelvezetést szolgáló sáncok kiásása sem marad el.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A mezei út legnagyobb része kövezett lesz, de két kilométeren aszfaltozni is fognak Szentegyháza közelében. A beruházás célja egyébként az, hogy

ne kelljen a 13A jelzésű országúton közlekedni a forgalmat lassító mezőgazdasági gépekkel,

ugyanakkor könnyebben megközelíthetők legyenek a környékbeli területek, de a turizmus szempontjából is van jelentősége a korszerűsítésnek – közölte Molnár Tibor. Hozzátette, mindemellett a Mária-kegyhelyeket látogató zarándokok szempontjából is fontos, hogy rendbe hozzák az utat.

{A}

A közbeszerzési eljárás, a kivitelezési tervek elkészítése és egyéb bürokratikus munkák miatt némileg elhúzódott az építkezés, amelyet végül két hete kezdhettek el egy helyi vállalat munkásai. Noha nehéz terepen kell dolgozni, hiszen több helyen bokrok is nőttek az úton, Molnár Tibor meglátása szerint jól halad a munka. A kezdéstől számítva egy év áll a kivitelező rendelkezésére, hogy befejezze a beruházást; ebbe nem számítanak bele azok a hónapok, amikor az időjárási viszonyok miatt nem lehet dolgozni.