Önkéntes munkával teszik járhatóvá a Kostelekre vezető utat, de összefogásra van szükség

Kovács Attila 2020. május 25., 09:11

Ha minden a tervek szerint halad, Csíkszékről a Szellő tetőn át személyautóval is megközelíthető lesz Kostelek, az egyik legelzártabb gyimesi település, amely közigazgatásilag a Bákó megyei Ágas községhez tartozik. Az útjavítást a helybeliek kezdték el, akiket vállalkozók, közbirtokosságok, magánszemélyek támogatnak.

Útjavítás önerőből, támogatókat várnak   Fotó: Forrás: Facebook

A cél az, hogy Kostelek elzártsága megszűnjön, és az 1952-ben közigazgatásilag Hargita megyétől elcsatolt település ismét elérhetővé váljon a csíkszépvízi víztározótól induló úton. Ennek teljes hossza 15 kilométer, és az elmúlt években a kormány Helyi Fejlesztési Programjának (PNDL) támogatásával a közel 9 kilométeres Hargita megyei szakasz korszerűsítése elkészült. Az aszfaltút viszont a megyehatárnál, a Motorsirülő közelében véget ér, és a Szellő-tetőt érintő további szakaszon már csak munkagépekkel, traktorokkal, terepjárókkal közlekedve lehet megközelíteni Kosteleket.

A falu lakói eddig csak nagy kerülővel, mintegy 80 kilométeres úton juthattak el Csíkszeredába, és mivel a Bákó megyéhez tartozó községi útszakasz felújítása késik, idén saját kezükbe vették az irányítást, és elkezdték a munkát.

Felajánlások és adománygyűjtés

A Kostelekről elszármazott Timar Daniel kezdeményezte a kritikus útszakasz felújítását egy Facebook-csoportot is létrehozva ennek érdekében. Az első támogatás a csíkszentmiklósi és borzsovai közbirtokosságoktól érkezett, így munkagépet fogadtak fel, és a kosteleki önkéntesek is jelentkeztek – számolt be kérdésünkre Vaszi Levente kosteleki tanár, ismert népdalénekes. A munkához gyimesközéploki és felsőloki vállalkozók munkagépeket és ezekhez üzemanyagot biztosítottak, segítséget adtak a csomortáni Aracs és a fitódi és csíkszentléleki Suta közbirtokosságok is.

Fotó: Forrás: Facebook

A Szellő Egyesület adománygyűjtést kezdeményezett a munkálatok támogatása érdekében, pénzbeli felajánlást az egyesület bankszámlaszámaira lehet utalni

– ismertette Vaszi Levente, aki szerint a pénz mellett munkagépeket, így kotrógépet, és az ezekhez szükséges üzemanyagot is szívesen fogadnak a jó szándékú emberektől.

Lerövidítenék a távolságot

Az útszakaszt olyan állapotba szeretnék hozni, hogy makadámútként személygépkocsival is járható legyen, a javítás mindkét oldalról, Kostelektől és a megyehatártól is megkezdődött. Mivel az utat két helyen is patak szeli át, és hidak építésére nincs mód, két nagy méretű betongyűrűt is kaptak, amelyeket beépítenek az útszerkezetbe, ezeken vezetve át a patakok vizét – tudtuk meg. „Hála Istennek, folyamatosan jönnek az adományok, sok Kostelekről elszármazott ember támogat, még külföldről is” – mondta bizakodva Vaszi Levente. Ha az út megfelelő körülmények között járható lesz, a 80 kilométeres kerülő helyett a Csíkszereda és Kostelek közötti távolság 25 kilométerre rövidül.

Fotó: Forrás: Facebook

Aki támogatni szeretné a kezdeményezést, a Szellő Egyesület számára is utalhat pénzt a Raiffeisen Banknál nyitott számlákra.

{A}

A számlaadatok:

Asociația Viscol-Szellő Egyesület, Cod fiscal: 28661860
Cod IBAN RON: RO 35 RZBR 0000 0600 1371 4884
Cod IBAN HUF: RO48 RZBR 0000 0600 1458 0569
Cod IBAN EUR: RO83 RZBR 0000 0600 1371 4893
SWIFT Kód: RZBR ROBU