Különbség van útfelújítás és útkarbantartás között

Bíró Blanka 2020. május 24., 18:13

Hatalmas különbség van egy utca teljes felújítása és a karbantartás között, ez az oka, hogy az egyik hónapokig, akár évekig elhúzódik, míg a másik csak néhány napot tart – hívta fel a figyelmet Antal Árpád.

Képünk illusztráció Fotó: Kocsis B. János

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, a város polgárai a közösségi médiában fogalmaztak meg bírálatokat, amiért különbség van az utcák felújítási üteme között. Elmondta, ha az útszakaszt korszerűsítik, akkor az alapoktól újraépítik, közben a föld alá rejtik a vezetékeket. A különböző kábelek a gáz-, a villany, az internet- és a televíziós-társaságok tulajdonában vannak, ezek a szolgáltatók saját költségükön végzik el a huzalok föld alá fektetését. Ezért kell gyakran hetekig várni, amíg összehangolják a munkát.

{A}

A karbantartási munkálatok során csak az útburkolatot cserélik, felmarják, majd új aszfaltréteget öntenek, ilyen esetben gyorsan befejezik a munkát, és a felszínen ugyanolyan látványos az eredmény. A korszerűsítést, vagyis az alap újjáépítését, a vezetékek cseréjét évtizedek alatt egyszer kell elvégezni, míg karbantartásra három-négy évente kerül sor. A polgármester elmondta, jelenleg a Kós Károly, az Andrei Şaguna, a Puskás Tivadar, a Sport, a Domb és az Ág utcákban zajlik teljes felújítás, karbantartási munkálatokat az Erege, a Szarvas és a Benedek Elek utcákban végeztek.