A megyei jogú városok 30 kilométeres vonzáskörzetében is közlekedhetünk nyilatkozat nélkül

Iszlai Katalin 2020. május 22., 15:25

Pontosításokat közölt a belügyminisztérium a kijárási előírásokkal kapcsolatosan: nemcsak a településeken és a hagyományos értelemben vett metropoliszövezeteken belül közlekedhetünk lakhelyelhagyási nyilatkozat nélkül, hanem a megyei jogú városok 30 kilométeres vonzáskörzetében is.

Fotó: Pinti Attila

Változtak a vészhelyzet idejére érvényes kijárási előírások, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya (DSU) pénteken közölt pontosításokat a metropoliszövezetekkel kapcsolatosan. E szerint a hagyományos értelmezéssel ellentétben metropoliszövezetnek minősülnek a vészhelyzet idejére a megyei jogú városok és azok 30 kilométeres vonzáskörzete is (a megyehatár meghaladása nélkül).

{A}

Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az új szabályozás azt jelenti, hogy

a municípiumok 30 kilométeres körzetében a lakhelyelhagyási nyilatkozat kitöltése nélkül lehet közlekedni.

Országos szinten 22 ilyen zónát hagytak jóvá. Hargita megyében Csíkszeredára, Székelyudvarhelyre, Gyergyószentmiklósra és Maroshévízre, illetve ezek vonzáskörzetére vonatkozik az új szabályozás. Kovászna megyében Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely, Maros megyében pedig Marosvásárhely, Szászrégen, Segesvár és Dicsőszentmárton harminc kilométeres körzetében engedélyezett a közlekedés nyilatkozat nélkül.