Átszállítanak tíz csíki koronavírus-fertőzöttet a székelyudvarhelyi kórházba

Iszlai Katalin 2020. május 22., 13:34

A székelyudvarhelyi kórházba szállítanak át 10 olyan csíkszéki koronavírus-fertőzöttet, akik egyéb betegségekben is szenvednek. A témában tartott sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy csütörtök éjjelig 3770 tesztet végeztek el a megyében, ami a lakosság körülbelül 1 százalékának felel meg.

A székelyudvarhelyi kórházban fognak több beteget is kezelni Fotó: Barabás Ákos

A száz fertőzött túllépése nyomán sajtótájékoztatón számolt be a Hargita megyei helyzetről pénteken Ion Proca prefektus, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője és Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

{A}

Ion Proca prefektus a sajtótájékoztató elején kihangsúlyozta, hogy a megnövekedett esetszám ellenére nincs ok pánikra, a megyei hatóságok irányítás alatt tartják a történéseket. Tar Gyöngyi a részletekkel kapcsolatosan kifejtette,

a jelenlegi növekedés a fertőzés második hullámának tekinthető a megyében, amely május 15-étől kezdődően alakult ki.

Hozzátette: az első megfertőződések már a szükségállapot feloldása előtt bekövetkeztek, mivel a lakosság már azt követően lazábban vette az előírásokat, hogy kimondták: alkotmányellenesek a kijárási korlátozások megszegése miatt kirótt bírságok, illetve Klaus Iohannis államfő bejelentette a május közepi enyhítéseket. Az új esetek zöme Csíkszéket érintette, ahol mára négy gócpont alakult ki, egy munkahelyi és három közösségi, utóbbiak jellemzően a hátrányos helyzetben élő lakosság körében.

Az igazgató arra is kitért, hogy

mivel Hargita megyében a székelyudvarhelyi városi kórház a Covid-19 háttérkórház, oda szállítanak át minden olyan fertőzöttet, aki a vírusfertőzés mellett más betegségekben is szenved.

Tar Gyöngyi ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy mivel korábban kevés eset volt a megyében, a lakosság fogékony a megbetegedésre, ezért fontos betartani az óvintézkedéseket és a távolságtartás szabályait. Csütörtök éjjelig egyébként 3770 tesztet végeztek el a megyében, egyes személyek esetében többet is. Ez azt jelenti, hogy a megye lakosságának körülbelül egy százalékát tesztelték eddig az országos módszertannak megfelelően.

Konrád Judit a továbbiakban arról beszélt, hogy 65 igazolt fertőzöttet és 9 fertőzésgyanús személyt ápolnak jelenleg a csíkszeredai kórház fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztályain. Közülük 10 olyan személyt, akiknek egyéb betegségeik is vannak, pénteken átszállítanak a székelyudvarhelyi kórházba. Borboly Csaba a sajtótájékoztató végén felelevenítette a megyei intézmények által kapott jelentős támogatást a járvány idején, meglátása szerint a kialakult helyzet összekovácsolta az embereket.

Az újságírói kérdések során még számos témakör került terítékre, az egyik érdekes észrevételt Tar Gyöngyi osztotta meg. Mint mondta, a járvány kezdete óta jelentősen visszaesett néhány egyéb betegség előfordulásának gyakorisága, mint például a szívinfarktusé. Ez az otthonmaradás, a munkahelyi stressz mellőzésének jótékony hatásairól árulkodik. Borboly Csaba kérdésünkre arról is beszélt, hogy az értesüléseknek megfelelően valóban beszivárgott a víz csütörtökön a csíksomlyói moduláris kórházba, de azóta felvették a kapcsolatot a brassói kivitelezővel, és elhárították a problémát.