Nem kötelező minden esetben a maszkviselés, az óvintézkedések tiszteletben tartása viszont annál inkább

Iszlai Katalin 2020. május 24., 21:53

Az ötévesnél fiatalabb gyerekek és további hat kivételt képező kategória esetében mégsem kötelező a maszkviselés a nyilvános zárt helyeken. A járványtani szűrés viszont mindenkire vonatkozik, így zárt helyiségekbe történő belépéskor lázmérésre és tünetfelmérésre lehet számítani.

Rendeletben fektették le a kötelező maszkviselés szabályait Fotó: Haáz Vince

Közös rendeletben fektette le a vészhelyzet idejére érvényes maszkviselési előírásokat az egészségügyi és a belügyminisztérium. A járványtani szűrést és a kézfertőtlenítést is szabályozó dokumentumot szerdán hagyta jóvá Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A rendelet főként a már korábban elrendelt intézkedéseket tartalmazza, a kötelező maszkviselés esetében azonban kivételeket is magába foglal.

Hét kivétel

Mint az egészségügyi minisztérium weboldalán közzétett tájékoztatóból kiderül, a rendelet szerint kötelező a védőmaszkok használata a nyilvános zárt helyeken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyeken. A munkaügyi- és iskolaorvosok által végzett kockázati felmérések következtében azonban kivételek is lehetnek az előírás alól.

Hét olyan esetet határoztak meg a rendeletben, amikor mégsem kötelező a maszkviselés.

Az első ilyen az, amikor egy alkalmazott egyedül dolgozik egy irodában, vagy legkevesebb két méterre ülnek egymástól a munkavállalók egy helyiségben, azzal a feltétellel, hogy legkevesebb kétóránként szellőztetnek és biztosítva van a felületek fertőtlenítése. Ugyancsak eltekinthetnek a maszkviseléstől az olyan betegségekben szenvedők, amelyek hatással vannak az oxigénellátásra, az intenzív fizikai munkát végzők vagy a megterhelő környezetben dolgozók (például meleg idő, magas nedvességtartalom), a televíziós műsorvezetők és meghívottaik, amennyiben betartják a három méteres távolságot vagy a nyilvános helyszíneken felszólalók, ha ők is tiszteletben tartják a három méteres távolságot.

{A}

Szintén kivételt képeznek továbbá a kötelező maszkviselés alól a diákok és egyetemi hallgatók a tanórák idejére, amennyiben megfelelő távolságra ülnek egymástól, illetve az öt évesnél fiatalabb gyerekek is. Ismét emlékeztettek továbbá, hogy a maszkok csak a kezek rendszeresen fertőtlenítésével együtt nyújtanak megfelelő védelmet. A maszk felhelyezése előtt kézfertőtlenítővel vagy vízzel és szappannal kell megtisztítani a kezeket, és amennyiben használat közben megérintjük a védőfelszerelést, ismét fertőtleníteni kell a kezeket.

A maszknak a szájat és az orrot is takarnia kell, illetve négyóránként ajánlott lecserélni.

Az egészségügyi maszkokat tilos több alkalommal használni, a textilből készülteket pedig naponta ki kell mosni. Az ötéves és annál idősebb gyerekek esetében a textilmaszkok használata ajánlott.

Kötelező járványtani szűrés

A dokumentum a maszkhasználat mellett a nyilvános zárt helyiségekbe való belépéskor szükséges járványtani szűrésről is rendelkezik.

A veszélyhelyzet idején az intézmények, közigazgatási hatóságok, cégek a bejáratnál kötelesek elvégezni a járványtani szűrést alkalmazottjaik, illetve minden más belépő személy esetében, és biztosítaniuk kell a kötelező kézfertőtlenítést is.

A járványtani szűrés legkevesebb két lépésből áll: az egyik a lázmérés érintésmentes hőmérővel (a testhőmérséklet nem haladhatja meg a 37,3 Celsius-fokot), a másik pedig a légúti betegségekre utaló tünetek megfigyelése (gyakori köhögés, tüsszögés, megváltozott általános állapot). Ha a testhőmérséklet ideális és nincsenek légúti tünetek, nincsenek további tennivalók sem.

Ha azonban lázméréskor 37,3 Celsius-foknál magasabb értéket kapnak, 2-5 perc után meg kell ismételni a folyamatot.

Amennyiben ismét magasabb értéket mérnek, és/vagy légúti betegségekre utaló tüneteket tapasztalnak, az érintettet a háziorvosához kell irányítani. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy koronavírus-gyanús esetről van szó, ajánlja a tesztelést. Az alkalmazottakon kívül mások csak indokolt esetben léphetnek be egy-egy helyiségbe, a futárok például kint kötelesek átadni a csomagot a címzettnek.

Védeni kell a gyerekeket

Az óvintézkedéseket és a távolságtartást érdemes komolyan venni, hiszen szemmel látható, hogy amint lankad az odafigyelés, egyből megugrik a fertőzöttek száma – hívta fel a figyelmet Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Mint mondta, miután kimondták, hogy alkotmányellenesek a kijárási korlátozások megszegése miatt kirótt bírságok, illetve Klaus Iohannis államfő bejelentette a május közepi enyhítéseket, a lakosság elkezdte lazábban kezelni az óvintézkedéseket, gyakrabban hagyta el otthonát.

A „fegyelmezetlenségnek” az lett az eredménye, hogy Hargita megyében az utóbbi időben megsokszorozódott a fertőzöttek száma.

„Ezáltal megnőtt a megfertőződés kockázata is, nagyobb lett az esélye annak, hogy olyannak találkozzunk például a bevásárlóközpontokban, aki hordozza a vírust” – emelte ki a szakember. Éppen ezért azt tanácsolja, hogy kisgyerekeket semmiképp se vigyünk nyilvános zárt helyekre. Számukra nem kötelező a maszkhasználat, de ez nem azt jelenti, hogy enélkül nyugodtan magunkkal vihetjük őket bárhová, sőt, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne kerüljenek kapcsolatba a vírussal. Ezért lehetőleg ne fogadjunk látogatókat, magunk se menjünk vendégségbe, a bevásárlást pedig oldjuk meg a gyerekek nélkül, és ha erre nincs mód, legyünk kreatívak, kérjünk segítséget szeretteinktől, szomszédainktól. Tar Gyöngyi kiemelte: a gyerekek is elkaphatják a fertőzést,

Hargita megyében több érintett is van, a legfiatalabb fertőzött mindössze 5 hónapos, de van 4 és 6 éves is.

Létezik ugyan egy olyan felvetés, hogy a gyerekek esetében enyhébb lefolyású a koronavírus-fertőzés, de ez tudományosan egyelőre nem alátámasztott, ezért nem érdemes kockáztatni.

A kétkedők nyújtsanak segítséget

Tar Gyöngyi azt is elismerte, hogy „nem lehet a végtelenségig fenntartani az elzártságot”, de amíg nem fejlesztenek ki egy oltást vagy egy hatékony gyógyszert, esetleg nem csökken le jelentősen a megfertőződés kockázata, addig a távolságot be kell tartani. „Minél távolabb tartjuk magunkat a forrástól, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy megússzuk.

A vásárlás az utóbbi időszakban társadalmi tevékenységgé nőtte ki magát, a bevásárlóközpontokban szocializálódunk, ezt vissza kell fogni.

A kellemes időtöltést és a biztonságot mérlegre kell tenni, meg kell vizsgálni, hogy előbbivel mit kockáztatunk. A kellemeset a hasznossal az utóbbi javára kell ötvözni” – hangsúlyozta a szakember.

Zárásként azokra is kitért, akiknek meggyőződése, hogy a koronavírus-fertőzés valójában nem is létezik, a fertőzöttekről szóló hírek pedig mind-mind hazugságok, amelyekkel megfélemlítik és félrevezetik az embereket. Tar Gyöngyi arra kérte a hasonló gondolatokat vallókat, hogy önkéntesként ajánlják fel segítségüket a járványhelyzetben. „Manapság divat a kételkedés, divat mindent megkérdőjelezni.

Ez egy káros hozzáállás, de mindig könnyebb a pálya széléről hozzászólásokat írni.

Arra biztatom az ilyen személyeket, hogy segítsenek a lakhelyi elkülönítésben lévőknek csomagokat osztani vagy olyan helyeken, ahol fertőzöttek vannak, mert sok segítő kézre van szükség. Aki bátor, aki úgy érzi, hogy őt nem fenyegeti semmilyen veszély, segítsen. Így lesz alkalma megtapasztalni, mennyire veszélyes a járvány, és alkalma lesz közelről látni azokat is, akik megfertőződtek” – ajánlotta Tar Gyöngyi.