Több év huzavona után elkezdődhet a sepsiszentgyörgyi főtér bővítése

Bíró Blanka 2020. május 21., 19:08

Több éves próbálkozás után megkezdődhet a sepsiszentgyörgyi főtér bővítése, az önkormányzat jövő hét elején adja ki a munkakezdési parancsot.

Látványterv Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

A megyeháza előtti részt multifunkcionális térré alakítják, a beruházás értéke közel hárommillió lej, és hat hónap alatt kell befejeznie a kivitelezőnek. Az eredeti elképzelésben az Erzsébet park bővítése szerepelt, a térrendezés a 19. század hangulatát idézte volna meg, megvalósítva az akkori elképzelést, ezt azonban jogi úton megakadályozták, ezért új tervet kellett készíttetni – mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

A rendezetlen térrészen átmenetileg télen korcsolyapálya, nyáron homokozó működött, most azonban

egy többlépcsős teret alakítanak ki, olyan módon, hogy el tudják majd helyezni a nagy rendezvényeknek a színpadot, télen pedig a korcsolyapályát.

Mozgatható kültéri bútorzatot helyeznek el, remélve, hogy a sepsiszentgyörgyiek belakják az árnyékos kis teret.

{A}

Az önkormányzat öt évvel ezelőtt egy fekvő sárkány formájú, befüvesített, növényekkel beültetett térplasztikát szeretett volna a főtér felső részén kialakítani. A prefektúra ezt az elképzelést azért gáncsolta el, mert a helyi román szervezetek attól tartottak, hogy akadályozza a rálátást a románok szimbólumának tartott Mihai Viteazul-szoborcsoportra. Az önkormányzat végül megváltoztatta a tervet, hogy eleget tegyen a polgárok elvárásainak, és végre rendezze a főtérnek ezt a részét is.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala