A vészhelyzet felrúgta az újabb vizsgát a székelyudvarhelyi Művelődési Háznál

Kovács Eszter 2020. május 21., 17:26

A vizsgafeltételek enyhítése után a hónap elején ismét kiírták a székelyudvarhelyi Művelődési Ház menedzseri posztjának betöltését célzó versenyvizsgát: az első eredményt megfellebbezte az intézmény jelenlegi igazgatója, azért döntött a városvezetés az ismétlés mellett.

A halasztás miatt nem marad vezető nélkül az intézmény: az áthidaló időszakban továbbra is Elekes Gyula igazgat a Művelődési Háznál. Archív Fotó: Barabás Ákos

Az országos veszélyhelyzet idejére felfüggesztik a székelyudvarhelyi Művelődési Ház menedzseri állására kiírt pályázatot. A jelentkezési iratcsomók benyújtásának határideje május 27-e lett volna.

Veszélyhelyzet idején a helyi hatóságok versenyvizsga nélkül alkalmazhatnak munkatársakat kifejezetten olyan posztokra (és korlátozott ideig, a vészhelyzet után legtöbb harminc napig), amelyek betöltése a járványvédelem vagy a vészhelyzet fenntartásához elengedhetetlen. Ellenben minden meghirdetett vagy folyamatban lévő versenyvizsgát fel kell függeszteni, így ilyen alkalmazás a rendelet visszavonásáig biztosan nem lesz. A Művelődési Ház menedzseri vizsgájának a felfüggesztése az iratcsomók benyújtását is érinti – tájékoztattak a polgármesteri hivataltól. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vizsgára meddig kell majd várniuk a jelentkezőknek.

{K1}

Amint arról már beszámoltunk, a Művelődési Ház vezetői posztjának betöltésére tavasszal írták ki a versenyvizsgát, az erre vonatkozó szabályzatot még februárban fogadta el Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete. A kritériumok között az is szerepelt, hogy az állásra pályázóknak hosszú idejű felsőfokú végzettséggel, vagy a bolognai rendszer szerint mesteri fokozattal kell rendelkezniük. Így a kiírás feltételeinek Elekes Gyula, az intézmény jelenlegi vezetője – végezettsége okán – nem felelt meg, tehát nem vehetett részt a vizsgán. Az első körben Vass Orsolya nyerte meg a pályázatot.

{A}

Az eredményközlés után azonban Elekes megfellebbezte a döntést, a városvezetés pedig a további viták elkerülése érdekében elfogadta, hogy megismétlik a vizsgát. Az

immár könnyített feltételekkel (amely szerint a menedzsmentképzés kiváltható a szakmában szerzett régiséggel, tapasztalattal) újból meghirdették az állást.

Az ütemterv szerint a pályázati dokumentációt május 27-éig kellette volna benyújtani a részvevőknek, június 2-áig megtörtént volna az iratcsomók ellenőrzése, majd június 3. és 14. között szakmai bizottság értékelte volna a benyújtott menedzseri terveket. Június 15. és 25. között tartották volna a pályázók szóbeli vizsgáját, amelyet szintén a vizsgabizottság értékelt volna. A fellebbezések lejártával tehát június végére derült volna ki, hogy végül is ki ülhet a Művelődési Ház igazgatói székébe.