Három aktív gócpont van Csíkszéken

Korpos Attila 2020. május 21., 14:03

Jelenleg három gócpontot tartanak nyilván Csíkszéken – számolt be Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármestere kijelentette, az első, hivatalosan gócpontként említett Csíkmindszenten 26 pozitív eset van, Szépvízen 16, míg Ráduly szerint Csíkszentgyörgyön „7-8” személy fertőződött meg.

Csíkszentgyörgy is felkerült a gócpontokat jelző „térképre” Fotó: Pinti Attila

A helyi katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülését követően Ráduly Róbert kitért a városi helyzetre is: az egészségügyi igazgatóság gyors közbelépésének köszönhetően sikerült megfékezni egy lehetséges gócpont kialakulását a megyeszékhelyen.

Mint mondta, jelenleg hetven kórházi ágy áll rendelkezésre oxigénellátással a megyei kórház fertőző részlegén, amelyek lassan betelnek.

A tervek szerint a tünetmentes fertőzötteket egy másik, zárt helyen különítik majd el, például egy idegenforgalmi létesítményben

– jelezte.

Ráduly arra is kitért, hogy az Erőss Zsolt Aréna parkolójában berendezett piac szerdai működése zavartalan volt, a piacgondnokság megfelelően végezte a feladatát, így pénteken is újabb lehetőség nyílik annak megszervezésére. Hozzátette, jövő héten hétfő-szerda lebonyolításban megismétlődik a piac szervezése, a nyitvatartás pedig 9-től 19 óráig tart majd. 

{A}

Csilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője azzal a kéréssel fordult a városi önkormányzathoz, hogy a hagyományos termékvásár megszervezését vegyék át. „Ennek a kérésnek eleget teszünk, ezentúl megszervezzük a hagyományos vásárt, természetesen továbbra is együttműködve a megyei önkormányzattal és a fejlesztési ügynökséggel” – jelentette be Ráduly. A következő vásár időpontja május 29-e, a program a piacéhoz hasonlóan alakul. 

A városvezető is csatlakozott a ferences rend felhívásához: „Nagy fájdalommal a szívünkben, de arra kérünk minden zarándokot, hogy ezúttal otthonaikból kövessék a csíksomlyói pünkösdi búcsút.”