Erős bajnokságban akar sikeres lenni a GYHK

Gergely Imre 2020. május 21., 11:07

Az edzések még nem kezdődhettek el, viszont a keretbővítéssel, erősítéssel kapcsolatos munka javában zajlik a Gyergyói Hoki Klubnál, ahol az Erste Liga megnyerésére esélyes csapatot építenek. Bereczky Szilárddal, a GYHK menedzserével beszélgettünk.

A Brassói Corona kiejtésével jutott be a GYHK az Erste Liga legjobb négy csapata közé Fotó: Szabó Attila

– Nem úgy zárult a múlt szezon, ahogy bárki is szerette volna, de így is emlékezetes marad a Gyergyói Hoki Klub számára. Hogyan értékeli a 2019–2020-as évet gyergyói szemszögből?

– A gyergyói jégkorong legsikeresebb éve volt, úgy is, hogy a vége egy óriási űrt hagyott maga után. Amikor a Brassói Coronával vívott Erste Liga negyeddöntőből sikerrel léphettünk tovább, és jött az elődöntő a Csíkszeredai Sportklubbal, azt vártuk, hogy telt házas meccsek jönnek, felejthetetlen hangulat, a székely sport ünnepei. Ehhez képest az első mérkőzést üres csarnokban kellett játszanunk, és a másodikon sem lehettek ott a szurkolóink. Folytatás nem is következett. Persze, nem tudom, hogy meddig jutottunk volna, elértük volna-e a döntőt, de ettől függetlenül úgy gondolom, óriási élménytől fosztotta meg a vírus úgy minket a csapatot, mint a szurkolókat. Az év egészen addig kivételes volt számunkra, kezdve a Gyilkos-tó Kupa megnyerésével. A kupának több évtizedes hagyománya van, de korábban sosem nyerte meg a házigazda gyergyószentmiklósi csapat, elsősorban amiatt, hogy mindig olyan együtteseket hívtunk meg, vagy hívtak meg az elődeink, akik erősebbek voltak nálunk, akiktől tanulni lehetett. Az, hogy most nyertünk egy fontos jelzés volt: felnőttünk a feladathoz, reális cél kitűzni, hogy további trófeákért küzdhessünk.

Ez decemberben a Román Kupa döntőjébe jutással igazolódott be. Ott is nagyon közel voltunk a nagy sikerhez. Nem jött össze, de számunkra már így is emlékezetes, hiszen gyergyói csapat először szerepelt a fináléban.

És persze, először sikerült bejutni az Erste Liga legjobb négy csapata közé. Ezzel megszereztük a bronzérmet is, ami az első érmünk ezen a szinten. Amikor vége szakadt a szezonnak, harcban voltunk a döntőért és a romániai bajnokságban is egyike voltunk a végső győzelemre esélyes együtteseknek. Kár, hogy így ért véget...

{A}

– Április vége és május a világbajnokságok időszaka, a klubok pedig ilyenkor már a következő szezon csapatának építésén dolgoznak. Pár név már ismert, Hol tart ebben a GYHK?

– Igen, természetesen nálunk is intenzíven zajlik a háttérben a munka, játékosokkal és stábtagokkal tárgyalunk. Ez a jégkorongos közösség egy olyan kis világ, ahol mindenki ismer mindenkit, a jó és rossz hírek egyformán hamar terjednek. Reméljük, rólunk csak jó információkat kaphattak a sportolók, szakemberek: mindenki napirenden megkapta a szerződésébe foglalt juttatásokat, prémiumokat, amit nem mindenhol tudnak elmondani. Arra törekedtünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk a csapatnak, hogy csak a jégkoronggal kelljen foglalkozzanak. Idén pedig azt is hozzátehettük, hogy olyan csapatot építünk, amely bajnokesélyes, ahol a sportolók sikereket érhetnek el. Jó a hírünk, de megdolgoztunk érte: úgy a klubvezetés, vagy a menedzsment, mint maga a csapat az eddig elért eredményekkel, de a szurkolóink is, hiszen az általuk keltett hangulat is sokak szimpátiáját felkeltette.

Bereczky Szilárd, a GYHK csapatmenedzsere

– Konkrétabban: lehet már tudni, hogy miként alakul át a keret?

– Malcolm Cameron edzővel szerződést hosszabbítottunk. A hazai maghoz tartozó játékosok legtöbbjének a következő szezonra is érvényes szerződése van, és egy-két kivétellel együtt is maradnak. Persze, mindenkivel elbeszélgetünk a következő szezon kezdete előtt. A GYHK hivatalos Facebook-oldalán sorban nevezzük meg játékosokat, akik jövőben a piros-fehér mezben játszanak. A gyergyóiak közül a csapatkapitány Góga Attila és Csergő Hunor kapott bemutatást, nálunk folytatja a múlt szezon egyik legjobb kapusa, Jordon Cooke, valamint Timur Raszulov és Igor Bobcek hátvédek is. Külön említem Szabó Krisztián leigazolását, hiszen a számunkra mindig nagy jelentősége van, ha gyergyói játékosok térnek haza és minél több gyergyóinak szurkolhatunk. További erősítéseken dolgozunk.

Több romániai állampolgársággal rendelkező játékossal vagyunk kapcsolatban, akik húzóemberek lehetnek a csapatunkban, és olyan légiósokat keresünk, akik játéka újabb szintet emel a csapat játékán. Más neveket egyelőre nem szeretnék közölni.

– Máskor május közepén már zajlanak a szárazedzések. Most mi a helyzet?

– Jelenleg mindenki egyénileg készül, mert nincs más lehetőség a járványügyi korlátozások miatt. Kapcsolatban vagyunk a sportminisztériummal, és kértük, hogy június 1-től engedélyt kapjunk a közös felkészülés elkezdésére. Arra számítunk, ez lehetséges lesz. Mivel a nyári edzések többnyire szabadban zajlanak, megoldható, hogy a játékosok között meglegyen a szükséges több méteres távolság, a konditeremben pedig felváltva dolgoznak majd a fiúk. Még nem tudjuk, hogy az edzőnk mikor tud visszaérkezni, mikor lesz lehetséges az utazása. Addig az általa küldött program szerint dolgozunk.

Minden téren sikeres csapatot építenek Gyergyószentmiklóson Fotó: Pinti Attila

– Tegyük fel a vírus nem okoz újabb nehézségeket: mi a felkészülés további forgatókönyve?

– Júniusban és júliusban itthon dolgozunk, majd július végétől Érden edzőtáborozunk, ott kezdjük el a jeges edzéseket, és sor kerül edzőmeccsekre is. Ha minden rendben lesz, akkor onnan hazatérve itthoni jégen folytatjuk, lesz Gyilkos-tó Kupa és jöhet az újabb szezon.

– És ha addig is lesznek korlátozások? Hallatszanak hírek Érdre költözésről is...

– Nem költözünk se Érdre, se máshová: ezt kijelenthetem.

A Gyergyói Hoki Klubnak Gyergyószentmiklós az otthona és ez így is marad.

Azonban fennáll annak a lehetősége is, hogy a szezon elején nem lesz zökkenőmentes a határok átjárása. Meg fogjuk találni erre is a megoldást. A másik kérdés, hogy, mikortól lesz lehetséges a lelátók megnyitása, mikortól lehetnek szurkolók a csarnokokban. Nagyon szeretném, ha őszig ez is rendeződik. Hiszen szurkolók nélkül semmilyen sportnak nincs értelme...

A GYHK a Román Kupában a döntőig menetelt, ahol hosszabbításban maradt alul a Csíkszeredai Sportklubbal szemben Fotó: Pinti Attila

– Mi a cél a következő szezonra a Gyergyói Hoki Klub számára?

– Ez az az év, amikor először mondhatjuk ki, és ki is mondjuk: trófeákat akarunk nyerni. Úgy az Erste Ligában, mind itthon a hazai sorozatokban az első hely a cél. Olyan csapatot építünk, amely ezt elérheti. Azonban a vírus miatt sok a kérdőjel. Ebben a pillanatban még mindenhonnan azt halljuk, hogy a gazdasági nehézségek miatt csapatok jövője kérdőjeleződik meg.

Mi mindenképpen egy olyan Erste Ligát és romániai bajnokságot szeretnénk, ahol több erős csapat van, akikkel nagy csatákat vívhatunk. Kellenek a színvonalas rangadók: az adja meg a szépségét az egésznek.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot május 19-én.