Országos premier: fertőtlenítőkapu a sepsiszentgyörgyi vérközpontban

Bíró Blanka 2020. május 20., 21:17

A romániai vérközpontok közül elsőként a sepsiszentgyörgyi intézményben szereltek fel fertőtlenítőkaput. Fontos e téren a biztonság, hiszen a kórházaknak várhatóan több vérre lesz szükségük, amint a visszatérnek a rendes tevékenységükhöz, és beütemezik a járvány miatt elhalasztott műtéteket.

Fotó: Kocsis B. János

Önmagában az is premiernek számít, hogy egy megyei önkormányzat, nem nézve, kihez tartozik az intézmény (az Országos Hematológiai Intézethez), segít a szükséges védőfelszerelések beszerzésében – emelte ki a szerdai sajtótájékoztatón dr. Andrei Rosin, a Kovászna Megyei Vérközpont igazgatója.

{A}

Korábban is kiemelten figyeltek a higiéniára, ám a fertőtlenítőkapunak köszönhetően tovább csökken a fertőzésveszély, ami a véradók, a vérre szorulók és az alkalmazottak biztonsága szempontjából is fontos. A járvány időszakában kevesebb vérre volt szükség, véradó is kevesebb jelentkezett, ám az igazgató arra a kéri a háromszékieket, 

bizalommal jelentkezzenek véradásra, hiszen több vérre lesz szükség, amint a kórházak visszatérnek a rendes tevékenységükhöz, beütemezik a járvány miatt elhalasztott műtéteket.

„A vérközponttal kötött együttműködési megállapodás értelmében húszezer lej értékben tudtunk védőfelszerelést és fertőtlenítőszert biztosítani. Nem azt néztük, hogy ki az intézmény fenntartója, hanem amint jelezték, hogy nehézségeik vannak a védőfelszerelések beszerzését illetően, megkerestük a jogi és pénzügyi megoldást, hogy segíteni tudjunk” – mondta a sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Fotó: Kocsis B. János

A támogatásból a fertőtlenítőkapu mellett még 35 arcpajzsot, 1500 sebészeti maszkot, 50 liter fertőtlenítőszert, 2250 pár egyszer használatos kesztyűt és 100 egyszer használatos köpenyt biztosítottak az intézménynek.