Júniustól újranyit a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelő osztályok egy része

Bíró Blanka 2020. május 20., 18:23

Június másodikától fogadják a betegeket a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelőben. András-Nagy Róbert kórházigazgató kedden sajtótájékoztatón elmondta, csak a szakrendelők egy része egy nyitja meg kapuit.

A sepsiszentgyörgyi kórház Fotó: Kocsis B. János

Az onkológia, hematológia, reumatológia, kardiológia, belgyógyászat, gyermekgyógyászat, gasztroenterológia, endokrinológia, diabetológia, nőgyógyászat, urológia, nefrológia, gyermek- és felnőtt pszichiátria, gyermek- és felnőtt neurológia nyílik újra, de például

a sebészet és az ortopédia nem.

Időpontot csak online lehet kérni május 25-étől. Azokat az idős betegeket, akik nem tudják kezelni az online felületet, a családtagjaik vagy a háziorvos kell kisegítse. A belépő betegeket szűrik, megmérik a testhőmérsékletüket. Ha a beteg lázas, nem mehet be a rendelőbe, ilyen esetekben a sürgősségi osztályon látják el, vagy a páciens háziorvosa végezheti el ezt a feladatot.

Arra kérik a betegeket, tartsák az időpontokat, ne érkezzenek korábban sem a rendelőintézetbe, hogy elkerüljék a torlódást a várókban.

A védőmaszk használata kötelező lesz, indokolt esetben egyetlen hozzátartozó kísérheti a beteget. Ahol szükséges és lehetséges, az online vizsgálatot is fenntartják, nem mondanak le a telemedicináról – mondta a kórházigazgató.

{A}

Június elejétől a laboratóriumi és a képalkotó vizsgálatok is elérhetővé válnak, biztonságos körülmények között egyelőre csak a mágneses rezonanciát és a komputertomográfot tudják újra indítani, a röntgent nem. A képalkotó vizsgálatokat március végén függesztették fel, hosszú várólista van, elsősorban ezeket a betegeket hívják fel, új időpontot felajánlva.

A kórház többi osztályát a tervek szerint június végén részlegesen indítják újra. Ennek a feltétele a moduláris sürgősség megszervezése, ehhez egy konténer szűrőrészlegre lesz szükségük. András-Nagy Róbert hangsúlyozta, úgy kell átszervezzék az újraindításhoz a kórházi ellátást, hogy ha ősszel a koronavírus-fertőzésnek lesz egy második hulláma, ne okozzon nehézséget az újabb visszaszervezés.