Másfél kilométeres kerékpárutat alakítanak ki Marosvásárhelyen

Antal Erika 2020. május 20., 18:26

Kerékpárutak kialakítására és kerékpárok beszerzésére nyert európai uniós pályázatot a marosvásárhelyi városháza. A szerződést Dorin Florea polgármester és Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió Ügynökségének igazgatója írta alá.

Az elképzelés szerint a Párkány negyedben lehet majd másfél kilométeres bicikliúton kerékpározni Fotó: Haáz Vince

A több mint 13 millió lejből azt tervezik, hogy a városnak a klinikák közelében lévő részén bicikliutat építenek ki, arra ösztönözve az embereket, hogy használják a majdani sávokat kikapcsolódásra, feltöltődésre vagy akár munkába járásra.

A szerződés értelmében a Klinikák városrészt „a kerékpárosok és a gyalogosok számára barátságosabbá teszik”. Ennek jegyében

egy másfél kilométernyi kivilágítható biciklisávot hoznak létre, párhuzamosan egy 1,7 kilométer hosszú gyalogossétánnyal és 1500 négyzetméternyi új parkkal.

Ezen kívül 120 biciklit is vásárolnak, amelyek közül 30 elektromos meghajtású lesz. A tervben a Párkány negyedből indulva a Hősök parkján át a Gheorghe Marinescu, a Székely vértanúk és a Constantin Roman Vivu utcákat érintve korszerűsítenék a sétányokat, lépcsőket, új padokat, szemeteseket, biciklitározókat helyeznének ki, valamint új világítótesteket szerelnének fel. A beruházást 2023. július 31-ig kell befejezni.

{A}

Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója, számos kerékpáros esemény kezdeményezője érdeklődésünkre úgy fogalmazott, minden bicikliút jól jön a városnak, és örül ennek a projektnek is, bár ez a valódi problémát nem oldja meg, inkább a városnak azt a részét teszi rendezettebbé.

„Összeköti az egyetemet a bentlakásokkal, ami rendben van, de

azokon az útvonalakon, ahol még nagyobb szükség lenne a kerékpársávokra, továbbra sem lesz megoldva a biztonságos biciklizés”

– jelezte a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője.