A székelyudvarhelyi kórházban továbbra is csak a fertőzött és a sürgősségi eseteket fogadják

Kovács Eszter 2020. május 21., 08:53

A szükségállapot lejártával nem szűnt meg a székelyudvarhelyi városi kórház járványügyi szerepe, így továbbra is csak a koronavírussal fertőzötteket és a sürgősségi eseteket fogadják az intézményben. A járóbeteg-rendelőben viszont zajlanak a szakorvosi vizsgálatok, de csupán előzetes egyeztetés alapján.

Csak az életmentő és sürgős beavatkozásokat végzik el a nem fertőzött betegeknél a székelyudvarhelyi kórházban. Archív Fotó: Barabás Ákos

Továbbra is Covid-19-háttérkórház marad a székelyudvarhelyi városi kórház – tájékoztatott Lukács Antal. Amint az intézmény menedzserétől megtudtuk, a kórház feladata ellátni az udvarhelyszéki, koronavírussal fertőzött betegeket, illetve azokat a Hargita megyei pácienseket, akik a vírusfertőzés mellett más betegségekben is szenvednek és emiatt kórházi ellátásra szorulnak. Ennek hozadékaként ugyanakkor

a szükségállapot lejártával is csak a sürgősségi esetek kerülhetnek beutalásra az intézménybe, tehát az olyan páciensek, akiknek azonnali vagy életmentő beavatkozásra van szükségük.

„A krónikus betegek rendszeres vizsgálatai, a halasztható beavatkozások, illetve kórházi kezelések egyelőre elmaradnak” – szögezte le az intézmény vezetője.

{A}

Amint megtudtuk, a sürgősségi eseteknél a beutalási eljárás továbbra is változatlan: az kórházba érkező betegnél először egy erre kijelölt helyen elvégzik a koronavírus-tesztet, majd az eredmény függvényében a megfelelő osztályokra kerülnek. Fontos tudni, hogy mivel a fertőzött és nem fertőzött betegek elkülönítése korlátozza a kórházban rendelkezésre álló kórtermek számát, ezért

a nem fertőzött, de sürgős beavatkozásra szoruló betegek egy részét továbbra is a Csíkszeredai Megyei Sűrgösségi Kórház látja el.

A járóbeteg-szakrendelőkben zajlik a tevékenység: itt főleg az akut, halaszthatatlan esetek ellátására van lehetőség, előzetes telefonos egyeztetés alapján, háziorvosi küldőpapírral. Az intézmény vezetősége a zsúfoltság elkerülése érdekében, illetve a betegek közötti személyes érintkezés csökkentésére hangsúlyozottan arra kéri az érintetteket, hogy csakis előzetes bejelentkezés alapján lépjenek be az épületbe.

„Kérjük pácienseinket, hogy a rendelőkbe az előre (akár háziorvos által) telefonon megbeszélt időpontra (pontosan) érkezzenek. Azokat a betegeket, akiknek nincs előzetesen megbeszélt időpontjuk, nem áll módunkban fogadni” – szögezte le Lukács.

Ugyanakkor felhívják azoknak a krónikus betegeknek a figyelmét, akik az időszakos vizsgálataikat még a járvány előtt előjegyezték, hogy mielőtt megjelennének az intézményben, telefonon egyeztessenek az adott szakrendelővel, hiszen előfordulhat, hogy módosult a vizsgálat időpontja. Egyébként a krónikus betegek receptjeit továbbra is felírhatják a háziorvosok, azokat is, amelyeket a szükségállapot elrendelése előtt csak szakorvos írhatott fel.