Újabb községi vezetékrendszerek átvétele következik Csíkszéken

Kovács Attila 2020. május 21., 11:06

Működésbe helyezhető a két község szennyvizét befogadó újtusnádi szennyvíztisztító állomás, amennyiben a szükséges munkálatokat elvégzik, és a Harvíz Rt. át tudja venni ezt a szennyvízhálózatokkal együtt – tudtuk meg. A kászoni szennyvízhálózat átadása is elkezdődhet.

Az árterületre épített tisztítóállomás. Utólagos problémák Fotó: Gecse Noémi

Különböző kormánytámogatásokból készültek el évek alatt a Tusnád községbeli, csíkkozmási és kászoni szennyvízhálózatok, illetve az ezekhez kapcsolódó tisztítóállomások, amelyeket még nem helyeztek üzembe. A helyi önkormányzatok a regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt.-t bíznák meg az üzemeltetéssel, ehhez azonban több feltételt kell még teljesíteni.

{A}

A Harvíz Rt. szolgáltatásait használó Hargita megyei települések önkormányzatait tömörítő Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület vezetőtanácsának legutóbbi ülésén az átvételi folyamatokról egyeztettek – mondta el kérdésünkre Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester, a fejlesztési egyesület elnöke.

Szükséges lépések

Mint ismertette, Kászonban az újfalvi és jakabfalvi szennyvízhálózat esetében a lakossági csatlakozások száma megfelelő, így a Harvíz Rt. megkezdi a rendszer átvételét, de ott, ahogy máshol is, az önkormányzatnak be kell vennie a közvagyonába a csatornahálózatot, hogy legyen jogalapja átadni az üzemeltetőnek. Ehhez, ahol szükség van rá, a munkálatok végleges átvételének is meg kell történnie.

Fotó: Gecse Noémi

Hasonló a helyzet a csíkkozmási szennyvízhálózat esetében is.

Tusnádon viszont 125 aknáról nem lehet tudni, hogy hol vannak, mert leaszfaltozták, vagy lekövezték az útfelújítások során.

Ezért a Harvíz Rt., a Hargita Víz és az útfelújítást végző cég képviselői együtt azonosítják be az aknákat, amelyeket fel kell szabadítania a kivitelezőnek, hogy az önkormányzat tudja átadni a csatornahálózatot a szolgáltatónak – részletezte Ráduly.

Elhúzódó beavatkozás

A tusnádi szennyvíztisztító állomás helyzetét, amely elkészülte után két évvel sem üzemel, korábban is bemutattuk. Ráduly nagy hibának tartja, hogy a létesítményt, azzal együtt, hogy minél alacsonyabban fekvő területre akarták elhelyezni, Újtusnádon az Olt árterületére tervezték, és ott is épült fel. Emlékeztetett, ahhoz, hogy csökkentsék az árvízveszélyt, az Olt közeli kanyarulatán kell beavatkozásokat végeznie a vízügyi igazgatóságnak.

{K1}

„Miután egy évig kilincseltek a vízügynél, hogy ez a kockázat legyen csökkentve, a munkát el is kezdték, de környezetvédelmi okokból egyelőre fel van függesztve” – számolt be a fejlesztési egyesület elnöke. Mint elmondta, a környezetvédelmi ügynökség a munkát azért függesztette fel, mert egy halfajnak most ívási időszaka van. Az újtusnádi tisztítóállomásnak a Tusnád és Csíkkozmás öt településéről származó szennyvizet kell befogadnia és tisztítania.