Szabadulna a kórházból a 98 éves, koronavírussal fertőzött, de tünetmentes hölgy

Bíró Blanka 2020. május 20., 16:27

A bezártság viseli meg legjobban azt a 98 éves, Brassó megyei hölgyet, aki harmadik hete fekszik a sepsiszentgyörgyi kórházban. Tünetei nincsenek, viszont a koronavírustesztje folyamatosan pozitív, így a hatályos rendelkezések értelmében nem engedhetik ki a kórházból.

Amíg pozitív eredményeket mutatnak az idős hölgy tesztjei, addig nem engedhetik ki a kórházból. Képünk illusztráció Fotó: Komka Péter/MTI

Az idős nőt a brassói kórházból sebészeti kórképpel küldték Sepsiszentgyörgyre, amikor kiderült, hogy koronavírussal is fertőzött – tudatta keddi online sajtótájékoztatóján Rosu Mátyás sepsiszentgyörgyi orvosigazgatója. A sebészeti problémáját megoldották, meggyógyult, és

koronavírus-fertőzésre utaló tünetei sincsenek. A gond az, hogy a tesztje folyamatosan pozitív, így a hatályos rendelkezések értelmében nem engedhetik ki a kórházból.

„Nem jöhet ki a kórteremből, csak a védőöltözetben lévő orvosokat, ápolókat látja. Nyugtalan,

nagyon megviseli ez a helyzet.

Szeretne kimenni a friss levegőre, hazamenni a családjához. De ezt a jogszabályok nem teszik lehetővé” – részletezte az orvosigazgató. Hangsúlyozta, a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket inkább lakhelyi elkülönítésben kellene megfigyelés alatt tartani, ha van lehetőség arra, hogy ne legyenek összezárva a családtagjaikkal. Ez a megoldás az államnak is költséghatékonyabb lenne.

{A}

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 37 beteg fekszik, közülük 35 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált, két esetben még nem igazolták vissza a tesztek a fertőzést. Hat beteg Brassóból érkezett sebészeti beavatkozásra, illetve négy kiskorút is ápolnak. Egyetlen beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen, hat teljesen tünetmentes, a többiek esetében enyhe vagy közepes lefolyású a betegség. Május 14. óta nem történt elhalálozás a kórházban, tizenkét beteget gyógyultan hazaengedtek. Hétfőn hazamehetett az erdővidéki kismama is, aki ikreknek adott életet, mindhárman jól vannak.