Értetlenül állnak a szövetség döntése előtt a Sepsi-SIC-nél

Horváth Bálint Ottó 2020. május 20., 14:52

A Román Kosárlabda-szövetség (FRB) vezetőtanácsának döntése értelmében törölték az élvonalbeli női és férfi kosárlabda-bajnokságot, és nem avattak bajnokot. A női Nemzeti Ligában címvédő Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC együttesénél értetlenül állnak a döntés előtt.

A döntés ellenére bajnoknak érzik magukat a Sepsi-SIC-nél. Korábbi felvétel Fotó: Gábos Albin

A határozat szerint a bajnokságok március 9-ei felfüggesztésekor érvényes ranglistát veszik figyelembe a végeredmény kihirdetéséhez. A női Nemzeti Ligában a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC tizenhárom győzelemmel és egy vereséggel zárta az alapszakaszt, három ponttal előzte meg a 10–4-es mérleggel rendelkező, rivális Szatmárnémeti VSK-t. A férfi mezőnyben viszont a csapatoknak még hat mérkőzést kellett volna lejátszaniuk a rájátszásig, a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi VSK azonos pontszámmal álltak az élen.

Miklós Zoltán, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC elnöke úgy vélekedett, olyan körülmények között, hogy a nőknél az alapszakasz le volt járva, és volt egy világos rangsor, a szövetség nyugodtan megtehette volna, hogy bajnokot hirdet.

Toronymagasan vezettük a bajnokságot, és a FIBA előírásai szerint törvényes alapjuk lett volna, hogy kikiáltsanak minket bajnoknak

– hangsúlyozta a klubelnök.

Hozzátette, nem ez a helyzet áll fenn azonban a férfi bajnokságban, ahol még nem fejeződött be a szezon első része, tehát ott egyértelmű, hogy nem lehetett bajnokot avatni.

{A}

Miklós Zoltán nem érti, hogy milyen érvelések vannak a határozat hátterében, de meglátása szerint a két különböző helyzetre két különböző döntést kellett volna hozni. Példaként megemlítette, hogy nem kevesebb, mint tíz ország női bajnokságában, Lengyelországban, Belgiumban, Svédországban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Boszniában, Oroszországban, Izlandon és Lettországban mind bajnokot hirdettek, ráadásul több helyen még az alapszakasz sem volt befejeződve.

A szakszövetség döntése ellenére, mi bajnoknak érezzük magunkat, de az, hogy ilyen körülmények között lett vége a szezonnak, vannak következményei ránk nézve.

Máshogyan állunk szóba egy szponzorral, finanszírozó önkormányzattal bajnokként, és másképpen tudunk játékosokat igazolni. Ott van az európai kupaszereplés is, évek óta az Európa Kupában játszunk, de az Euroligában való indulás dédelgetett álmunk már egy ideje, és ezen is elgondolkodtunk volna, mi lenne ha idén ebbe a sorozatba neveznénk, de mivel nem vagyunk bajnokcsapat, egyáltalán nincs esélyünk bekerülni abba a rangos mezőnybe. Ilyen jellegű negatív vetületei vannak ennek a döntésnek”.

Mint megtudtuk, a klubvezetőség kiértékelése után dől el, hogy mi történik a jelenlegi játékoskerettel, de mint minden évben,

idén is azt a politikát követik, hogy azokat a kosárlabdázókat, akik komolyan álltak hozzá a munkához és meg voltak elégedve velük, megpróbálják megtartani, hiszen az évek során ez volt a sikerük kulcsa.

„Valószínűleg idén is lesznek olyan játékosok, akik hosszabbítanak, de nyilván lesznek érkezők is. Mindezt a közeljövőben fogjuk eldönteni. Mivel a bajnokság októberben szokott kezdődni, semmi okunk azt hinni, hogy ez idén másként lesz, ami azt jelenti, hogy augusztus második felében tartjuk a gyülekezőt, amennyiben a járvány nem szól bele ismét” – zárta Miklós Zoltán.