Az online térben zajlik idén a Hargitai Megyenapok

Korpos Attila 2020. május 20., 13:39

Rendhagyó módon szervezik meg idén a tizenhatodik kiadásához érkezett Hargitai Megyenapokat. A május 24. és június 4. között zajló rendezvényen csak és kizárólag a virtuális térben lesznek majd előadások, dokumentumfilmek és kiállítások.

A kultúra és hagyományőrzés idén is szerves része lesz a megyenapoknak. Archív Fotó: Gábos Albin

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke kiemelte, válaszokat kellett találjanak a jelenlegi helyzet kihívásaira. „Elsődleges prioritásunk az volt, hogy a lakosság egészségügyi biztonságát védeni tudjuk. Ezért döntöttünk az online térben való megszervezés mellett” – részletezte.

Hozzátette,

a körülményekhez képest hasznos programot állítottak elő,

az előző években készített felvételekből például dokumentumfilmeket készítettek. Az idei megyenapok jelmondata: Összetartozunk. Az alelnök szerint fontos, hogy megmutassuk Hargita megye kincseit és értékeit, hogy az idelátogatóknak továbbra is vonzó hely legyen ez a vidék. 

{A}

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere úgy fogalmazott, „azok az emberek érzik magukat jól egy helyen, akik ismerik az értékeiket, büszkék azokra, és azon dolgoznak, hogy mindezt jobbá tegyék”. „Nem mondtuk le a megyenapokat. Kíváncsian vágtunk bele, hogy lám, mit tudunk kihozni ebből a helyzetből” – mondta, hozzátéve,

az elmúlt időszak alatt megtanulták az online rendezvényszervezés hatékony lebonyolítását.

A program részleteiről elárulta, dokumentumfilmekkel, tájház- és könyvbemutatóval készülnek, lesznek néptáncelőadások, színházi produkciók, bábszínház és gyerekelőadások is. A hegyimentő szolgálat természetbarát oktatófilmekkel készül, de kiemelt helyet kapnak a helyi termékek is.

Az esemény gyűjtőpontja a Hargitai Megyenapok Facebook-oldala, ugyanakkor a közreműködő alintézmények közösségi oldalain is meg lesznek osztva a programok. A virtuális műsorfüzet ezen a linken érhető el.