Kiadós esőzésre lehet számítani csütörtök reggelig

Székelyhon 2020. május 20., 11:22

Viharra és bőséges esőzésre vonatkozó, másodfokú riasztást adott ki szerdán az ország 15 megyéjére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Huszonkét megyére elsőfokú riasztás érvényes.

Fotó: Barabás Ákos

A meteorológusok szerint szerdán 13 óra és csütörtök reggel 6 óra között rossz időre vonatkozó másodfokú riasztás lesz érvényben Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény megyében, valamint Brassó, Szeben, Fehér és Hunyad megye egyes területein.

Olténiában, Havasalföldön, a Bánságban, valamint a Déli-Kárpátok hegyvonulatában erős légköri instabilitásra lehet számítani, zivatarok, helyenként erős széllökések és villámlások által kísért felhőszakadások, akár jégeső is várható.

A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40–50, helyenként a 60–70 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor szerda reggeltől csütörtök reggel 6 óráig 22 megyében elsőfokú riasztás van érvényben. Ez a következő megyéket érinti: Tulcea, Konstanca, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galac, Vaslui, Bákó, Vrancea, Buzău, Neamţ (részben), Hargita, Kovászna, Prahova (részben), Brassó (részben), Maros, Szeben (részben), Fehér (részben), Kolozs, Hunyad (részben), Temes és Bukarest.

Ezekben a régiókban a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25–30, helyenként a 40–50 litert négyzetméterenként – ismerteti a meteorológiai szolgálat tájékoztatását az Agerpres hírügynökség.