Amihez nem kell a második

Fülöp-Székely Botond 2020. május 20., 12:51

Nem csak levesnek, de egytálételnek is megfelel a töltött paprika, amelyet mai napig több háztartásnál is készítenek. Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa ezúttal azt mutatta meg, hogy ő miként készíti a hagyományos ételt, különleges tippeket is  adva.

Legfeljebb egy desszertet érdemes készíteni a laktató leves mellé Fotó: Erdély Bálint Előd

„Lehet, hogy van az a kétkezi munkás ember, aki még egy szelet húst elmajszolna a töltött paprika mellé, de én azt mondom, hogy inkább csak desszertet kell készíteni utána” – jegyezte meg viccelődve Karácsony József, a Főnix Konyha séfje, aki ezúttal a sokak által ismert, laktató leves elkészítési módját mutatja be.

Darált sertéshúst készített elő a szakács, amelynek hetven százaléka disznócomb, a maradék pedig zsiradék. Ehhez nyers tojást adott, illetve felaprózott, majd olívaolajban megpirított hagymát. A rizs szintén fontos eleme a tölteléknek, amelyet érdemes a hagymával egy időben megpirítani, hiszen így nem kell sokat főzni a későbbiekben.

Gyorsabban elkészül az étel, ha megpirítjuk a rizst Fotó: Erdély Bálint Előd

Az sem baj, ha nagyon kevés vizet is töltünk a serpenyőbe, miután már üvegesre sült a hagyma, hiszen így még puhulni is fog a rizs.

Az említett hozzávalók megpirítása azért is fontos, hogy a töltelék többi alkotóelemével egyszerre főjenek meg

– hangsúlyozta. A hús fűszerezéséhez sót, borsot, kevés fokhagymát, némi felaprózott chilipaprikát és édes őrölt pirospaprikát használt, majd a hozzávalókkal együtt jól összegyúrta. „Az őrölt paprika nem csak az ízért, de azért is fontos, mert némi színt ad a tölteléknek, amely így még gusztusosabb lesz elkészülte után” – magyarázta a szakember.

Ezután levágta az előkészített paprikák szárát és magházát, és ebbe tette bele a tölteléket. A paprikáknak az elvágott felét ezután lisztbe mártotta, így gátolva meg, hogy főzés közben kifolyjon a hús.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Ennek végeztével helyezte bele a forró alaplébe – ezt csontból főzve készítette el – a töltött paprikákat, és meggyújtotta alatta a kályha gázrózsáját. Az ételhez még néhány cikk fokhagymát, némi szemes rózsa- és fekete borsot, sót, illetve babérlevelet is adott.

A megmaradt töltelékből érdemes golyókat formázni, ezeket pedig lisztbe mártani és utána beletenni az ételbe, hogy azok is főjenek meg, hiszen nagyon finomak

– jegyezte meg Karácsony. Ezután maximum másfél-két órán át kell főni hagyni a hozzávalókat.

Külön lében kell megfőzni a paprikákat Fotó: Erdély Bálint Előd

Mártás és tálalás

Igazán különleges paradicsommártást készített a töltött paprika mellé a séf. Ehhez olajat öntött egy edénybe, amelybe felaprózott vöröshagymát és reszelt zellert pirított le. Adagolt még némi cukrot és balzsamecetet, majd ezt öntötte fel paradicsomlével. Amikor ez elkészült, felöntötte a töltelékes paprika főzéséhez használt lével. Eközben hozzáadott az ételhez némi lisztet is, hogy sűrű maradjon a lé.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Tálaláskor a töltött paprikák kerültek elsőként a tányérba, majd Karácsony József erre öntötte rá a paradicsomos levet. „Fontos, hogy külön készítsük el a mártást, főleg nagyobb mennyiségű étel esetén, hiszen ha abban főznénk meg a paprikákat, akkor megdegednének és nem lennének szépek tálaláskor” – így a séf. Az étel díszítése sem maradt el, hiszen néhány koktélparadicsom is helyet kapott a tányéron. Persze mindemellett lestyánt, vagy éppen rózsaborsot is lehet használni.