Csak a zenére és a hegedűre emlékszik, segítségre van szüksége

Bíró Blanka 2020. május 19., 20:07

A sepsiszentgyörgyi Kádár Zsuzsanna hegedűművész egy ritka autoimmun betegségben szenved, ennek következtében szinte mindent elfelejtett, amit eddig tudott, kivéve a zenét és a hegedűt.

Kádár Zsuzsanna Fotó: Tofán Levente

A 36 éves Zsuzsannát nyolc hónappal ezelőtt diagnosztizálták adrenoleukodisztrófiával, a betegség lefolyásaként az agysejtek fokozatosan leépülnek, beáll a memóriavesztés, majd a szívizmot is megtámadja a kór. A betegség ellenére Zsuzsanna márciusban megnyerte a United by Music Alapítvány által a fogyatékkal élő személyeknek szervezett zenei tehetségkutató versenyt.

A szervezők szerint hegedűjátékával lenyűgözte nemcsak a zsűrit, hanem a közönséget is.

Az alapítvány úgy döntött, nemcsak szakmailag támogatja, hanem gyűjtést is szervez, hogy a szükséges és költséges orvosi kezelések árának egy részébe bepótoljanak.

Zsuzsanna különleges zenei adottságára hatéves korában figyelt fel egy tanítónő, ő ösztönözte a szülőket, hogy tereljék a zenei pályára. Elvégezte a zeneiskolát, majd a brassói Transilvania Egyetem hegedűszakát. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Szakközépiskolában tanított, tagja volt a Brassói Filharmóniának, majd a Csíki Kamarazenekarnak.

{A}

Aztán a betegség miatt állását, családját is elveszítette. A tünetek a depresszió és a fiatalkori demencia kórképét idézik, ám ez esetben más a kiváltó ok. A kór kitörölte a memóriáját, és bár Zsuzsának nincs betegségtudata, a korábban egyszerű feladatokat, mint a főzés sem képes már elvégezni.

Az orvosok szerint csoda, hogy nem felejtett el hegedülni.

Az adrenoleukodisztrófiában Európa-szerte csak 15 beteg szenved, nem lehet gyógyítani, csak lassítani a lefolyását. Zsuzsának újabb klinikai vizsgálatra van szüksége, amely édesanyja szerint 8500 lejbe kerül. Ezzel az orvosok megtudhatják, hogy a pusztítás milyen mértékű az agyban, és hogyan hat ki a szervekre, hiszen a betegség az izmokat is támadja, a mozgás is nehézkessé válik.

Aki segíteni szeretne Kádár Zsuzsannának, hogy még sokáig hegedüljön, elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat és megkapja a megfelelő kezelést, megteheti az United by Music Alapítvány segítségével. Pénzbeli (lej) adományokat az alábbi számlaszámra lehet küldeni, az utalásnál a megjegyzésben kell beírni: „Zsuzsa”

Fundatia United by Music Romania
Banca Transilvania Sfântu Gheorghe
SWIFT COD BTRLRO22
IBAN: RO39BTRLRONCRT0433367601