Amit lehet, és ami nem tanácsos az idei pünkösdi búcsún

Korpos Attila 2020. május 20., 08:58

Elkészült a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat idei lebonyolításának tervezete: az már biztos, hogy a koronavírus-járvány miatt jövő hétvégén nem tudják fogadni a zarándoktömeget.

Május 30-án a televízióból követhetjük a szentmisét. Archív Fotó: Barabás Ákos

Év elejétől készül a csíksomlyói kegyhely a pünkösdszombati búcsúra, azonban a koronavírus-járvány kapcsán végrehajtott egészségügyi döntések következtében a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot. Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője felkérte a híveket, hogy

idén ne szervezzenek keresztaljákat és csoportos zarándoklatot a kegyhelyhez pünkösd alkalmából.

A május 30-án, szombaton déli fél egykor kezdődő szentmisére a zárt csíksomlyói kegytemplom pápai kisbazilikájában kerül sor. A tartományvezető elmondta,

még egyeztetnek arról, hogy a labarumot és a kisbazilika-jelvényt mint a búcsú hagyományőrző tárgyait miként tudják bevonni a szertartásba.

Mivel a szervezett zarándoklatok elmaradnak, így a szokásos pénteki fogadásokra sem kerül majd sor. 

{A}

„Az állami rendeletek értelmében nyolc személyben van maximalizálva a zárt helyen tartózkodók száma, így még gondolkodunk, hogy a paptestvérek miként vehetnek részt a búcsún.

Arról is van elképzelés, hogy a hívek saját településük templomudvarában vagy egy nagyobb szabad téren gyűljenek össze és onnan kapcsolódjanak be a szentmisébe.”

Különleges vendégek részvételére idén nem számítanak, kivétel az újonnan felszentelt Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Főpásztora, ugyanis ő mutatja be a szentmisét és mond szentbeszédet. Urbán Erik meglátása szerint,

még ha nem is várható nagyobb tömeg, a hatósági felügyelet mindenképp biztosítva lesz a helyszínen, ezért is fontos a meglévő szabályok betartása.

„Nem tudom elképzelni, hogy a hatóságok nagyobb tömeget engednének fel a hegynyeregbe, meg hát a szentmise amúgy is a kegytemplomban lesz. Szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be a hívek az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba” – osztotta meg gondolatait az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője.

A szentmisét élőben lehet majd követni a kegyhely honlapján és Facebook-oldalán, továbbá közvetíti a Duna TV és az Erdélyi Mária Rádió is. A zarándokok lelki bekapcsolódását segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF-formátumban letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.

{K1}