Útfelújítással nyitják meg Erdővidéket Brassó és Udvarhelyszék irányába

Bíró Blanka 2020. május 19., 17:33

Két szakaszon kezdenek neki a Málnásfürdő–Barót–Ágostonfalvi-híd közötti megyei út újjáépítésének. Hétfőn kora délután átvette a terepet a kivitelező.

Fotó: Kocsis B. János

„A Hatodon keresztül vezető, Málnásfürdő–Mikóújfalu–Nagybacon–Bibarcfalva–Barót–Ágostonfalvi-híd közötti útszakasz teljes körű felújítását európai uniós pályázatból és saját költségvetésből finanszírozzuk, a munkálatok értéke eléri a 75 millió lejt” – mutatott rá Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke a munkaterep átadásán. Hozzátette,

a beruházás 33 kilométer út újjáépítését, 15 híd felújítását, 29 kilométer földsánc kialakítását, 117 áteresz és három vasúti átjáró korszerűsítését tartalmazza.

Az Ágostonfalvi-hídtól a Brassó megyeiek korszerűsítik az utat az Ágostonfalva–Ürmös–Apáca–Szászmogyorós közötti szakaszon.

Fotó: Kocsis B. János

A Kovászna megyei tanácselnök kifejtette, ez a munkálat egy összefüggő fejlesztési elképzelés része, ugyanis a következő két-három évben teljesen megújul a térség úthálózata.

Ehhez az útépítéshez szervesen kapcsolódik a Barót–Olasztelek–Vargyas–Hargita megye határa közötti 17 km-es útszakasz teljes felújítása.

Ezt szintén uniós forrásból finanszírozzák, jelenleg zajlik a közbeszerzés. Kormányprogramból készül el az Ajta-patakán áthaladó híd, önkormányzati forrásból pedig a fennmaradó megyei utakat aszfaltozzák le.

{A}

Tamás Sándor kiemelte, kisrégiónként határozták meg a fejlesztési célokat, és ebbe illeszkedik bele Erdővidék megnyitása Brassó és Udvarhelyszék irányába. Lázár-Kiss Barna baróti polgármester úgy véli, növekedni fog a beruházás révén a térség turisztikai és gazdasági vonzereje.