Idén elkészül a Hargitafürdőre vezető új út

Kovács Attila 2020. május 20., 10:28

Folytatódik a tavaly elkezdett felújítás a Hargitafürdőre vezető megyei úton. A hátralévő útszakasz korszerűsítése idén nyáron befejeződik, így a több mint 5 kilométeres útvonalon akadálymentesen lehet majd közlekedni.

Hargitafürdőre jó minőségű úton lehet eljutni a korszerűsítés végeztével Fotó: Gábos Albin

Nem szokványos módon történik a Tolvajos-tetőn levő Hármaskereszttől Hargitafürdőig tartó, 138A jelzésű megyei besorolású útszakasz felújítása. A hosszú ideig aszfalttal foltozott betonburkolatú úttest esetében olyan kivitelezési javaslat is felmerült korábban, hogy a meglévő burkolatot távolítsák el, ez viszont jelentősen növelte volna a munkálat árat.

{A}

Végül a betonlapokat nem távolították el, hanem ezek összezúzása, és az alapozáshoz történő felhasználása mellett döntöttek. A bevezető műveletet tavaly augusztusban egy traktor vontatta törőgéppel kezdték el, amely napokig járt fel-alá az első, 3 kilométeres útszakaszon, amíg a meglévő burkolatot darabokra roncsolta. Ezt követte a hengerelés, majd újabb tört kő rétegek elhelyezése és tömörítése után le is aszfaltozták az említett szakaszt. A kivitelező ING Service Kft. igazgatója, Buzogány Károly szerint az így elvégzett felújítás jól vizsgázott a tél folyamán, az út állapota kitűnő.

Most is dolgoznak

A munkát folytatják, az említett törőgép, amelyet most egy bontókalapáccsal is segítettek, már befejezte a régi burkolat szétzúzását a hátralevő, az üdülőtelepülés bejáratáig tartó útszakaszon.

Fotó: Gábos Albin

Az igazgató arról tájékoztatott, hogy jelenleg az átereszek beépítését végzik az útszerkezetbe, ezt követően a szükséges tört kő rétegek elhelyezése és tömörítése következik.

Az aszfaltrétegek elterítése, majd az útjelzések festése az utolsó munkafolyamat, ezt is a nyár folyamán elvégzik

– tudtuk meg.

A Hargitafürdőre vezető út ezzel könnyen, akadálytalanul járhatóvá válik, feledtetve azt az évente foltozott, egyenetlen útfelületet, amely korábban óvatosságra késztette az autósokat. Az összesen 5,5 kilométer hosszúságú megyei út korszerűsítési költségeit korábban 8,8 millió lejre becsülték, a tavaly lezárt közbeszerzési eljárás után aláírt szerződés végül 8,6 millió lejben rögzítette a munkálatok értékét.

Fotó: Gábos Albin

A költségeket saját költségvetéséből kell biztosítania a Hargita Megyei Tanácsnak, amely európai uniós támogatásért nem pályázhatott, mert a 138A jelzésű út nem köt össze két országutat.