Az óvintézkedésekre fittyet hányva törtettek, gyúródtak az emberek a székelyudvarhelyi piacon

Fülöp-Székely Botond 2020. május 19., 19:57

Noha korántsem járt le a koronavírus-járvány, egyfajta felszabadultság érződik a székelyudvarhelyi városi piacra látogató emberek egy részénél, akik fittyet hánynak az érvényben lévő óvintézkedésekre. Kedden is nagy tömeg volt a vásártéren.

Nagyon sokan ellátogattak a piacra, ám nem mindenki tartotta be az óvintézkedéseket Fotó: Erdély Bálint Előd

Elsősorban a városi piac Vásártér utca felőli részénél lehetett nagyobb tömeget látni kedden, de máshol is tumultus volt. Egy panaszosunk szerint „az óvintézkedésekre fittyet hányva törtettek, gyúródtak, egymás nyakában lihegett az emberek jó része, ami roppant ijesztő volt”. Még parkolóhelyet sem lehetett találni. Az legalább megnyugtató volt, hogy az árusok használták az előírt védőfelszereléseket.

Szabályok szerint üzemel

Látogatható a piac, de az ott tartózkodás alatt be kell tartani bizonyos szabályokat – fejtette ki Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Rámutatott,

legalább két méter távolságot kell tartsanak egymás között a vásárlók és az árusok is, az eladóknak pedig védőmaszkot és kesztyűt kell viselniük.

Helyi szabályozás szerint ugyanakkor ez a vásárlókra is érvényes. Az intézmény ugyanakkor kijelölte azokat a helyeket, ahol – az asztalokon kívül – árulni lehet és napi szinten fertőtlenítik a vásárteret.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A rend betartatására a helyi rendőrséget kérték fel a hivatal munkatársai. A szóvivő arra is kitért, hogy most már nemcsak Udvarhelyszékről, hanem akár más megyékből is jöhetnek árusok a piacra, hiszen feloldották a korábbi korlátozást.

Maszkokat is osztanak

Valójában csak keddenként van sok járókelő a székelyudvarhelyi városi piacon, és inkább ott alakul ki tumultus, ahol valami különlegesebb árut kínálnak az eladók – osztotta meg tapasztalatait László Szabolcs, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője.

{A}

„Számítottunk arra, hogy több ember lesz a piacon, amint enyhülnek a kijárást korlátozó intézkedések.

Mindemellett a friss zöldségek és gyümölcsök is vonzók lehetnek a vásárlók számára, nem beszélve arról, hogy sokan most készülnek beszerezni veteményeseikbe a palántákat

– fogalmazott az igazgató.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Közölte, éppen ezért egységük tagjai keddenként rendszeresen jelen vannak a vásártéren, ahol ellenőrzik, hogy megfelelően pakolják ki áruikat az eladók, ugyanakkor a távolságok betartására is figyelmeztetik a vásárlókat. Mindemellett védőmaszkokat osztanak, elsősorban az idősebb vásárlóknak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Megnyíltak a piacok

Zörgő Noémi arra is kitért, hogy nemrég megnyitották a kispiacokat, sőt a barompiacra is lehetett menni keddtől. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy itt is tartsák be a korábban említett szabályokat, hiszen elsősorban a saját egészségünk a tét.

Fotó: Erdély Bálint Előd