Székely edzőre bízták a Grasshoppers Zürich csapatát

Dobos László 2020. május 19., 16:56

Május közepétől magyar vezetőedzője van az egyik legpatinásabb, de ebben a bajnokságban csak a másodosztályban szereplő svájci labdarúgóklubnak, a Grasshoppersnek. A kínai befektetők által felvásárolt zürichi „Szöcskék” háromszéki szakemberével, Kádár Zoltánnal beszélgettünk. 

Kádár Zoltán visszajuttatná csapatát a svájci szuperligába Fotó: Kádár Zoltán gyűjteménye

A 27-szeres svájci bajnok vezetősége nem hosszabbította meg az osztrák vezetőedző, Goran Djuricin májusban lejáró szerződését, így a csapat felkészítését Kádár Zoltánra bízta. Az új vezetőedző székelyföldi származású, a háromszéki Uzonban született, labdarúgóként Brassóban nevelkedett, az edzői pálya lépcsőfokait pedig Svájcban járta végig.

{A}

A zürichi „Szöcskék” a 2018-19-es bajnokságban az utolsó helyen végzetek a svájci élvonalban, így 134 éves történetük során először kiestek az élvonalból. A Grasshoppers jelenleg a harmadik helyen áll a Challenge League néven futó másodosztályban, egyenlő pontszáma van a második helyen álló, hagyományosan a svájci bajnokságban szereplő liechtensteini FC Vaduzzal, de 15 ponttal lemaradva az éllovas Lausanne-tól. A bajnokság végén két csapat jut fel az élvonalba.

– Korábban nem vonzotta az edzői pálya, a főiskolán informatikát tanult, mégis komoly edzői tapasztaltra tett szert. Hogyan történt?

– Évekkel ezelőtt eszem ágában se volt edzősködni, de a futballtól nem tudtam távol maradni. Sokáig az utánpótlás-nevelésben, évekig 18 éven aluli együttesekkel dolgozva megszerettem az edzői pályát, képeztem magamat, öt éve pedig megszereztem a legmagasabb edzői képesítést, az UEFA Pro Licencet. Felnőtt csapattal másodedzőként először 2012-ben dolgoztam, amikor Uli Forte barátom lett vezetőedző a Grasshopphersnél. A csapatot megmentettük a kieséstől, majd a következő idényben Svájci Kupát nyertünk. Ezt követően Forte a Bernhez ment, én maradtam, más edzőkkel dolgoztam a Grasshopphersnél. Forte 2017-ben újra Zürichbe jött, de a városi rivális FC-hez, ahol újra együtt dolgoztunk, és újra Svájci Kupát nyertünk. Ő ismét csapatot váltott, én pedig visszajöttem a Grasshoppershez, ahol immár felkértek vezetőedzőnek.

Az UEFA pro licences székelyföldi edző 2011-ben került a zürichi alakulathoz Fotó: Kádár Zoltán gyűjteménye

– Mennyire stabil az anyagi helyzet az ön csapatánál?

– Az egyik legrégebbi svájci klubnál, a Grasshopphersnél megtörtént az, amire régóta sokan várnak. Az éveken át tartó pénzügyi bizonytalanság véget ért, új befektetők vették meg a csapatot, de a koronavírus miatt még nem találkoztunk az új kínai befektetőkkel, akik új alapokra szeretnének helyezni mindent. Ezért kértek fel vezetőedzőnek, de az is benne van a pakliban, hogy ősztől más terveik lesznek…

– Mikor folytatódik a svájci futballbajnokság?

– A svájci bajnokságok a koronavírus-járvány miatt szünetelnek, de elkezdődtek az edzések, tudomásom szerint május 29-én lesz az a nagy gyűlés, amikor döntenek a folyatásról. Több forgatókönyv van: az egyik a folytatás, a másik a téli rangsor (ahol másodikok voltunk) szerinti feljutás, a harmadik pedig a törlés. Mi készen állunk a folytatásra, a pályán szeretnénk kiharcolni a feljutást.

– Követi a romániai focit, jár haza Erdélybe?

– Természetesen követem, bár többször megtörtént, hogy csömöröm lett a romániai futballban történtektől, és többször és elhatároztam, hogy többé nem olvasok román sportújságokat. Követem, tudom, hogy a Sepsi OSK az élvonalban, az FK Csíkszereda pedig a másodosztályban szerepel. A Sepsi vezetőedzője, Leo Grozavu régi barátom, csapattársak voltunk az 1990-es években a Dinamónál, de nagyon jól vagyok Ilyés Robival is, idén télen a törökországi edzőborban találkoztunk.

Évente hazajárunk, szüleim Brassóban élnek, nekünk pedig van egy nyaralónk az erdővidéki Uzonkafürdőn. Kitűnő hely a kikapcsolódásra, csak a medvék zavartak meg néha.

Uzonttól Zürichig

Kádár Zoltán 1966. október 4-én született a Kovászna megyei Uzonban, de a család korán Brassóba költözött. Zoltán Brassó magyar nyelvű középiskolájában, az Unireában érettségizett, majd a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetemen informatikát végzett. Labdarúgói pályafutása első nagy sikerét 18 évesen érte el, amikor 1985 tavaszán a Györfy Csaba által felkészített Brassói FCM ificsapatával országos bajnoki címet nyertek. Kádár Zoltán a román élvonalban 1984 és 1987 között a Brassói FCM, 1987-1991 között a Kolozsvári U, 1991 és 1995 között pedig a Bukaresti Dinamo színeiben játszott – többnyire jobbhátvéd poszton.
1996 és 2005 között Svájcban futballozott, ahol a Schauffhausen és a Frauenfeld csapatait erősítette. Utóbbinál edző-játékosként tevékenykedett, ezt követően pedig a Winterthur utánpótláscsapatait készítette fel, 2011-től pedig kisebb megszakítással a Grasshoppers  alkalmazásában áll – különböző edzői feladatokat ellátva. Kádár Zoltán az 1990-es évek elején tíz alkalommal szerepelt a román felnőtt válogatottban.