Bukarest garanciát vállalt az Eb-rendezésre

Horváth Bálint Ottó 2020. május 19., 14:46

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) benyújtotta az UEFA-hoz az utolsó garancialevelet, amelyben ismét megerősítette a jövő nyárra halasztott Európa-bajnokság rendezési szándékát.

Az eredeti tervek szerint a bukaresti Nemzeti Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt játszanak Fotó: Wikipédia

Miután a koronavírus-járvány miatt az európai szövetségnek kötelezően el kellett halasztania az idei nyárra tervezett kontinenstornát, szükséges volt, hogy a tizenkét rendező város megerősítse a korábban vállalt kötelességeit, amelyek az Eb zökkenőmentes lebonyolítására vonatkoznak.

A folyamat lejártával a Román Ifjúsági- és Sportminiszter, Ionuț Stroe úgy nyilatkozott, Románia számára hatalmas lehetőség az esemény megszervezése, amely nagyon sok gazdasági haszonnal jár, és amennyiben Bukarest sikeresen helytáll, a jövőben újabb nagyszabású rendezvényeknek is otthont adhat. Személy szerint nagyon örvend annak, hogy ebben az évben befejezik a három fővárosi stadion – amelyek az Eb-re Bukarestbe érkező válogatottak felkészülését szolgálják – megépítését, illetve az infrastrukturális fejlesztésekkel is végeznek, így

európai szintű körülményeket tudnak biztosítani a torna idejére. Ionuț Stroe megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint készek arra, hogy amennyiben szükséges, négynél több mérkőzést is megrendezzenek Bukarestben.

A Román Labdarúgó-szövetség elnöke, Răzvan Burleanu üdvözölte a román kormány törekvéseit az Európa-bajnokság bukaresti szervezését illetően, hiszen – mint mondta –, a világjárvány okozta nehézségek ellenére nagyon rövid idő alatt sikerült összeállítaniuk a rendezéshez szükséges újabb dokumentációt. Az FRF első embere biztos benne, hogy

ezek az erőfeszítések meghozzák a várt eredményt, és 2021-ben olyan grandiózus sporteseményt tudnak szervezni Romániában, amilyen 1989 után még nem volt, és ugyanakkor ez a futball nagy ünnepe lesz, egyfajta felszabadulás a pandémiát követően.

{A}

Másrészt, az Európai Labdarúgó Szövetség június 17-ére halasztotta a szervezet végrehajtó bizottságának következő ülését, amelynek témája a kontinensbajnokságot rendező városok helyzete lesz. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke múlt héten arról nyilatkozott a beIN Sports televíziónak, hogy az eredeti terveknek megfelelően tizenkét városban szeretnék megrendezni az Eb-t.

A nemzetközi sajtó viszont úgy tudja, a világjárvány által leginkább sújtott országok közé tartozó Olaszország és Spanyolország két helyszíne, vagyis Róma és Bilbao lekerülhet az Eb-rendezésre kiválasztottak listájáról. Az UEFA ugyanis attól tart, hogy sem az olasz metropolisz, sem a spanyol város

nem tud megfelelően felkészülni a kontinensviadal nekik szánt mérkőzéseire a járvánnyal összefüggésben elszenvedett gazdasági károk miatt.

Az Eb-t az eredeti tervek szerint 12 ország egy-egy stadionjában rendeznék meg, a bukaresti Nemzeti Arénában három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt játszanak. A 24 válogatottat felvonultató torna 51 meccses sorozata 2021. június 11-én Rómában kezdődne, a már említett városokon kívül még Amszterdam, Baku, Budapest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München és Szentpétervár a házigazda.