Már fenyegetőzik az 1. Liga jogtulajdonosa

Horváth Bálint Ottó 2020. május 19., 13:09

Az 1. Liga televíziós közvetítési jogait birtokló cég hivatalos levélben fordult az élvonalbeli bajnokságot szervező Román Hivatásos Labdarúgóligához (LPF), amelyben ultimátumot adott a kluboknak, hogy amennyiben nem fejezik be a szezont, vissza kell fizetniük a már korábban átutalt pénzösszeg egy részét.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Az EAD Interactive csoport az összes hátralévő mérkőzés lejátszását kéri az 1. Liga 2019–2020-as szezonjában, és a bajnokság újrakezdési időpontjának június 5-ét jelölte meg. Ellenkező esetben ugyanis

az LPF-nek és a kluboknak vissza kell fizetniük a jelenlegi szezonra már korábban átutalt pénzösszeg egy részét, legkevesebb tízmillió eurót.

Továbbá, a jogtulajdonos azt is kéri, hogy kártérítést fizessenek, illetve, hogy újratárgyalják a televíziós közvetítésekre vonatkozó szerződést.

Csakhogy a korábbi minisztériumi bejelentések szerint, leghamarabb június 13-án folytatódhatna a bajnoki idény, az edzéseket az elmúlt hétvégén újrakezdett kluboknak ugyanis legalább négyhetes felkészülésre lenne szükségük a tétmérkőzések előtt. Erről nyilatkozott Ionuț Stroe sportminiszter is, aki szerint a járványhelyzettől függően május végén megválik, hogy június közepén ténylegesen folytatódhat az 1. Liga. Tehát, érdekes lesz megfigyelni, milyen egyezségre jutnak az érintettek, és végül melyik időpontban kezdődik újra a bajnokság.

{A}

A Gsp.ro portál információi szerint a jogtulajdonos azután foglalt állást az ügyben, hogy a múlt hétvégén az alsóházi együttesek azt kérték a ligától, hogy a jelenlegi állás szerint zárják le a play-out küzdelmeit, az LPF azonban elutasította a kérelmüket.

Amennyiben az 1. ligás bajnokság nem kezdődik újra, vagy csak a play-off mérkőzéseket rendezik meg, a play-outban pedig elmaradnak a hátralévő meccsek, az EAD nem tétovázik az ügyben, hogy az LPF-t és az érintett klubokat vonja felelősségre az okozott kár megtérítéséért és a szerződésben foglaltak megszegéséért”

– áll a jogtulajdonos levelében.

A televíziós közvetítési jogokat birtokló cég csalódott a Hivatásos Labdarúgóligában, amely korábban arról biztosította, hogy kidolgozott egy szabályzatot, és a hatóságok jóváhagyásával engedélyezi a klubok számára, hogy edzőtábor formájában újrakezdjék a felkészülést, ezzel egyidőben viszont többen az alsóházban mégsem szerették volna folytatni a szezont.