Ne menjenek tömegesen a hívek idén pünkösdkor Csíksomlyóra

Székelyhon 2020. május 18., 22:36

Év elejétől készül a csíksomlyói kegyhely a pünkösdszombati búcsúra, azonban a koronavírus-járvány kapcsán végrehajtott egészségügyi döntések következtében a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot.

Fotó: Pinti Attila

E döntés értelmében a ferences testvérek arra kérik a zarándok testvéreket, hogy

idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával,

hanem „szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be” az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Arra kérik a híveket, hogy

ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot.

A szentmise élőben követhető lesz a kegyhely honlapján és Facebook-oldalán, továbbá közvetíti a Duna TV és az Erdélyi Mária Rádió.

{A}

A ferences testvérek ugyanakkor arra kérik azokat, akik időközben egyedül a kegyhelyre látogatnak, hogy szigorúan tartsák be a járvány terjedését megakadályozó előírásokat (viseljenek maszkot, mossanak gyakran kezet és tartsák be a szükséges távolságot), ezzel is segítve, hogy minél hamarabb alkalmas legyen a kegyhely a zarándokok fogadására

Tudnivalók a rendkívüli búcsús szentmiséről

A 2020. május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmise déli fél 1-kor kezdődik a zárt csíksomlyói kegytemplom pápai kisbazilikájában. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Főpásztora mutatja be és mond szentbeszédet. A zarándokok lelki bekapcsolódását segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF-formátumban letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.