Kovásznára utalnák be a tünetmentes fertőzötteket

Bíró Blanka 2020. május 18., 21:16

A kovásznai szívkórházban tartanák megfigyelés alatt a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket. Jelenleg minden koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyt a sepsiszentgyörgyi kórházba utalnak be, ám a tünetmentesek nem kellene kórházban maradjanak, ha minden megyében beazonosítanának egy megfigyelési központot.

Képünk illusztráció Fotó: Komka Péter/MTI

Kovászna megyében a megfigyelési központ kialakítására a Kovászna városi szívkórház több pavilonos épületegyüttesét tartják alkalmasnak, és erre vonatkozóan javaslatot is küldenek az egészségügyi minisztériumnak. Az lenne a jó megoldás, ha tünetmentes fertőzöttek lakhelyi karanténba kerülhetnének, ha van lehetőség arra, hogy családtagjaiktól is elkülönüljenek – véli Rosu Mátyás sepsiszentgyörgyi orvosigazgató. Hangsúlyozta,

a tünetmentes azt jelenti, hogy a fertőzöttnek nincsen semmilyen tünete, és kezelést sem kap, tehát nincs szüksége kórházi ellátásra,

viszont a lakhelyi karantént a törvény nem teszi lehetővé. Az igazgató szerint az országban előfordult, hogy egy-egy fertőzöttnek 40–50–60 nap után is pozitív volt a koronavírustesztje, közben pedig nem voltak betegségre utaló tünetei.

A lakhelyi karantén ilyen esetben a fertőzöttnek is kényelmesebb, illetve az államnak is költséghatékonyabb

– szögezte le Rosu Mátyás.

{A}

A Kovászna megyei prefektúra közleménye szerint hétfő délutánig az elmúlt huszonnégy órában egyetlen személyt sem utaltak be a kórházba fertőzésgyanúval, és az igazolt esetek száma sem növekedett, továbbra is 228 koronavírussal diagnosztizált személyt tartanak nyilván a megyében a járvány kitörése óta. Közülük 165-öt gyógyultnak nyilvánítottak. Eddig Kovászna megyében 3593 tesztet végeztek, jelenleg 110 személy intézményes karanténban és 270 lakhelyi elkülönítésben van.