A pedagógusok vizsganaptárát is átírta a járvány

Hajnal Csilla 2020. május 18., 18:32

Az ebben a tanévben véglegesítő vizsgákra készülő pedagógusoknak elismerik az utolsó tanfelügyelői óralátogatáson kapott jegyét, a tanárok két teljesített óralátogatással és egy írásbeli vizsgával nyerhetik el a második fokozatot. A végleges állásokért szervezett vizsgán a gyakorlati rész elmarad.

A tanfelügyelőségek döntenek majd a vizsgák helyszíneiről. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A múlt héten elfogadott kormányrendelet értelmében a pedagógusok vizsgája is egyszerűsödik, így nemcsak az érettségizők, de a tanárok esetében is elmarad a szóbeli vizsga. A szaktárca egyelőre csak egy rendelettervezetet tett közzé a vizsgák menetével kapcsolatban, amely még módosulhat.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a július 15-re tervezett, végleges pedagógusi állások elnyerésére kiírt írásbeli vizsgák helyszíne változhat a jelentkezők számának függvényében, ugyanis megfelelő méretű tantermekben kell megtartani az írásbeliket a társadalmi távolságtartás érdekében. A tanegységeket a tanfelügyelőségek választják ki az oktatási minisztérium által kidolgozott módszertan és vizsganaptár szerint.

{A}

Az eredeti vizsgarend értelmében május 8-án már nyilvánosságra kellett volna kerüljenek a megüresedett tanügyi állások, illetve május 11–15. között már a vizsgára iratkozott pedagógusok jelentkezésének is le kellett volna zárulnia, ám a szükségállapot ezt is felülírta.

Az elmúlt napokban közzétett rendelettervezet szerint

  • július 15-én lenne a vizsga írásbeli része, előtte pedig a tanfelügyelői óralátogatásokon kapott jegyek fellebbezésével kezdődne el a pedagógusi állásokért folyó versengés május 25-én.
  • Május 28-a és június 3-a között lehet leadni a megyei tanfelügyelőségeken az áthelyezésre és a gyakorlati vizsga kielemzésére vonatkozó kérelmeket.
  • A június 18–29. közötti időszakban iktatják be a tanfelügyelőségek a pedagógusok országos vizsgájára jelentkezők dossziéit.
  • Július 15-én szervezik meg az írásbeli vizsgát, amelyen legkevesebb hetest kell elérniük a pedagógusoknak ahhoz, hogy végleges állásra pályázhassanak.
  • Az eredményeket július 21-én teszik közzé, majd a fellebbezések megoldása után július 28-án a végleges jegyeket is közlik.
  • Az állások elfoglalására az augusztus 3–4. között szervezett értekezleten kerül sor.
  • A tervezetben foglaltak szerint a pedagógusokkal augusztus 31-éig közlik az elfoglalt állással járó megbízási határozatot.