Romatemetés Csíkkozmáson, hatósági felügyelet mellett

Korpos Attila 2020. május 19., 12:03

Amilyen szabálytalanul zajlott áprilisban a csíkkozmási helyi roma közösség egyik tagjának a temetése, épp olyan fegyelmezettek voltak egy másik elhunyt hétfői utolsó útján ugyanannak a közösségnek a tagjai. Igaz, ehhez szükség volt a rendőrség jelenlétére is.

Fotó: Pinti Attila

Nem véletlenül követte fokozott figyelemmel a temetési szertartás hírét több alcsíki lakos, hiszen épp az elmúlt napokban robbant be a koronavírus Csíkszék több településére, így fennállt annak a veszélye, hogy továbbterjedhet a fertőzés. Ugyanakkor a május 15-től érvényben lévő veszélyhelyzet idején a családi rendezvényeken, temetési szertartásokon legfeljebb tizenhat személy vehet részt. A már említett áprilisi gyászszertartáson legfeljebb nyolc személy vehetett volna részt (ezt írta elő a szükségállapot), ám mégis több mint százan búcsúztatták az akkori elhunytat.

{K1}

Fotó: Pinti Attila

Közbelépett a rendőrség

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a környékbeli megyékből több autóval is érkeztek résztvevők a község déli bejáratához közeli, közvetlenül az E578-as út mellett lévő temetőhöz. Értesüléseink szerint egy harminc év körüli fiatal volt az elhunyt.

Érkezésünkkor már mintegy százan voltak a helyszínen, pár percre rá viszont megérkezett a rendőrség is.

Fotó: Pinti Attila

A hat hatósági személy rövid idő alatt hatékonyan járt el: feloszlatta és a temető kerítésén kívülre tessékelte a tömeg nagy részét még a gyászszertartás megkezdése előtt. Ők egymástól másfél méteres távolságot tartva követhették tovább temetési szertartást. A ravatalozóban csak minimális létszámú ember maradhatott, a hagyományok miatt hívott zenekar pedig tisztes távolságból követte a szertartást.

{A}

A helyi rendfenntartók úgy nyilatkoztak, hogy tudtak az eseményről és a résztvevők magas létszámáról, így biztonsági, illetve megelőzési okokból voltak jelen. A szertartás alatt

rendbontást nem tapasztaltunk, a közösség, még ha vonakodva is, de együttműködött a hatóságokkal.

Amúgy a helyszínen körülbelül százötven személy tartózkodott, jelentős számban védőmaszkot is viseltek. A temetés végén rosszullét miatt a mentő is kiszállt a helyszínre.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila