Harmincéves erdélyi cserkészet

Antal Erika 2020. május 18., 16:58

Harminc évvel ezelőtt, 1990. május 18-án jegyezték be Csíkszeredában a Romániai Magyar Cserkészszövetséget, amelynek létrejöttéről a Gyergyószárhegyre összehívott alapító közgyűlésen döntöttek.

Fotó: Barabás Ákos

A résztvevők – többek között Tankó Albert, Balázs Ferenc, Szőcs Ibolya, Böjte Csaba – megfogalmazták a működési szabályzatot, megválasztották az RMCSSZ első országos elnökségét, majd megtartották első vezetőképzőjüket. A fogadalomtételen jelen volt Tőkés László református püspök is. A gyerekek, ifjak és felnőttek nevelő jellegű szervezete, amely a cserkészmódszert alkalmazva az egyének lelki, szellemi, testi fejlesztésére törekszik,

önkéntes, politikamentes, vallásos mozgalom, amely nem kötődik egyik felekezethez sem.

Amint Molnár Orsolya, a szervezet kommunikációs kapcsolatokért felelős munkatársa lapunknak elmondta, az egyik legnagyobb ifjúsági szervezet, több mint 2500 taggal rendelkezik. A szervezetnek 125 bejegyzett csapata van Erdélyben, amely saját rendezvényeket szervez, illetve részt vesz az országos jellegű eseményeken, például az ötévente megszervezett emléktáborokban.

{A}

A legutóbbi táborban hétszázan vettek részt, idén kellett volna szervezni a következőt, ez azonban a világjárvány miatt elmarad, valószínűleg jövőben szervezik meg.

A szervezetnek az óvodáskorúaktól a felnőtt korosztályig bárki tagja lehet, aki teljesíti a feltételeket, vállalja a szabályok tiszteletben tartását.

Általában a kisiskolások szoktak jelentkezni cserkésznek, de nem ritka az sem, hogy egyetemi hallgató vagy aktív felnőtt kéri a felvételét a szövetség valamely csapatába. Molnár Orsolya elmondta, új csapat alapítására is van lehetőség, a vezetőképzéseken felkészítik a csapatkapitányt, illetve az úgynevezett csapatmentor segít az indulásban, ha szükséges, akár az adott településre is kiszáll, hogy támogassa a kezdőket.

A cserkésztörvény tíz szabálya
  • 1. A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond.
  • 2. A cserkész híven teljesíti kötelességeit, amelyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik.
  • 3. A cserkész, ahol tud, segít.
  • 4. A cserkész minden cserkészt testvérének tekint.
  • 5. A cserkész másokkal szemben gyengéd, magával szemben szigorú.
  • 6. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket.
  • 7. A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik.
  • 8. A cserkész vidám és meggondolt.
  • 9. A cserkész takarékos.
  • 10. A cserkész testben és lélekben tiszta.

Ezek közül a 2. szabály a legfontosabb, amely egyben alapja is a cserkészetnek.