Ezek a korlátozások és intézkedések maradnak érvényben Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2020. május 17., 19:15

A válság miatt bajba került vállalkozókat támogatja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Átszervezik a város költségvetését, létrehoznak egy ötmillió lejes alapot munkahely-védelemre és gazdaságélénkítésre lehívható de minimis támogatásra – jelentette be Antal Árpád polgármester.

Fotó: Beliczay László

Az önkormányzati támogatás több éve igényelhető, a helyi vállalkozók az ingatlanadójuk legtöbb 30 százalékát igényelhették vissza, tavaly

a program révén összesen 1,4 millió lej jutott vissza a helyi cégekhez.

A polgármester elmondta, idén már az adó legkevesebb 40 százalékát vissza lehet pályázni, és más támogatási lehetőségen is gondolkodnak. A feltételeket még elemzik, arra törekednek, hogy elsősorban ott segítsenek, ahol az állam nem tudott, tehát figyelembe veszik, hogy a vállalkozás, milyen állami támogatásokat kapott. A munkahely-teremtést kiemelten támogatják, az önkormányzati cégek is további munkatársakat fognak alkalmazni.

Az a célunk, hogy a következő két évben annyi munkahely alakuljon, amennyi megszűnik az egészségügyi-gazdasági válság hatására”

–szögezte le Antal Árpád.

A Helyi Készenléti Bizottság döntése értelmében

a szükségállapotban bevezetett intézkedések, korlátozások többsége a veszélyhelyzetben is érvényes marad.

A döntés az országos intézkedések ismertetését követően született. Így Sepsiszentgyörgyön megnyitották a parkokat, azonban a játszóterek továbbra is zárva maradnak.

A városi közszállítás továbbra is csak reggel és délután működik, korlátozott számú járattal, a munkások számára ingyenesen.

Az önkormányzat és a civil szervezetek a következő időszakban is biztosítják az időseknek a gyógyszerek kiváltását és hazaszállítását, illetve az alapélelmiszerek megvásárlását és házhoz szállítását. Az ingyenes sürgősségi fogászati szolgáltatás megszűnik, hiszen május 15-től megnyitottak a fogászati rendelők. A bölcsődék zárva maradnak.

A parkolásért a veszélyhelyzet ideje alatt sem kell fizetni.

A sportszállót továbbra is a kórház rendelkezésére bocsátják, a koronavírussal fertőzött egészségügyi személyzet szállását és étkezését az önkormányzat fedezi. A helyi művelődési ház, az Erdélyi Magyar Művészeti Központ (EMÜK), a Lábas Ház, a Művész Mozi, a sport- és szabadidős létesítmények a további országos rendelkezésig zárva maradnak.

A magyar és a román színház tevékenységének újraindítását az intézményvezetőkre bízta a helyi készenléti bizottság.