Érvényben maradnak az egészségügyi szolgáltatások igénylésére vonatkozó könnyítések

Széchely István 2020. május 22., 17:39

Érvényben maradnak a szükségállapot utáni időszakban is, esetenként szeptember végéig az egészségbiztosítási pénztár által járványmegelőzési céllal korábban elrendelt intézkedések, amelyek a távolságtartást és a szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférést segítik.

A távolságtartás a cél. Számos egészségügyi szolgáltatásért továbbra sem kell felkeresni a rendelőt Fotó: Haáz Vince

Továbbra sincs szükség az egészségügyi kártya használatára az egészségügyi rendszerben, illetve a patikákban sem,

június 30-ig a kártya nélkül is hozzáférnek az egészségügyi szolgáltatásokhoz a biztosítottak.

A lazítás egészen szeptember végéig érvényben marad az egészségügyi alapellátásban, azaz a háziorvosi rendszerben, illetve a járóbeteg-rendelőkben is.

{A}

A kórházak, a paraklinikai ellátás, az otthoni beteggondozás, a fogászati rendelők, az orvostechnikai eszközök szolgáltatói, illetve a gyógyszerforgalmazók esetében június végén dönt az egészségbiztosítási pénztár arról, hogy visszavezeti-e az egészségügyi kártyák használatának a kötelezettségét.

Azok az enyhítések továbbra is érvényben maradnak, amelyek lehetővé teszik, hogy távolról tudják biztosítani az egészségügyi szolgáltatók azokat a szolgáltatásokat, amelyekhez a biztosított személyeknek joga van. Az egészségbiztosítási pénztár esetében is lehetséges lesz ez, de ettől függetlenül mi hétfőtől meg fogjuk nyitni az egészségbiztosítási pénztárt, betartva – persze – az óvintézkedéseket”

– közölte lapunkkal Duda Tihamér. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója egy „fegyelmezett átmeneti időszaknak” nevezte a most következő periódust, megerősítve, hogy a lazítások meghosszabbításának a fő célja a járványügyi kockázatok csökkentése.

Távkonzultációk, receptírás

Az említett okok miatt érvényben marad a távkonzultációk lehetősége is az egészségügyi alapellátásban, illetve a járóbeteg-rendelők esetében egészen szeptember végéig.

A szabályozás értelmében bármilyen telekommunikációs eszközzel – online, telefonon, stb. – elvégezhetik az orvosok a távkonzultációt, amennyiben az egészségügyi panasz jellege lehetővé teszi ezt.

Az orvosok által óránként elvégzett konzultációk száma továbbra sem haladhatja meg a nyolcat.

A háziorvosok szakorvosi javaslat hiányában is kiállíthatnak betegeiknek krónikus betegségekre gyógyszerrecepteket – akár az országos egészségügyi programok részét képező ingyenes és ártámogatott gyógyszerrecepteket is –, ugyanakkor

az egészségügyi rendszerben kiállított recepteket az orvosok továbbra is elküldhetik e-mailben betegeiknek.

Karanténszabadságok

Szeptember végéig érvényben marad a betegszabadságok jóváhagyására vonatkozó, szükségállapot idején elrendelt intézkedések jelentős része is. Így

továbbra is jogosultak betegszabadságra és táppénzre a karanténba vagy elkülönítésre kerülő biztosítottak, függetlenül attól, hogy intézményes karanténszálláson vagy lakhelyükön különítik el őket.

A betegszabadságról szóló igazolást a háziorvos kell kiállítsa az izoláció lejárta után, de a karantén lejártát követő 30 napon belül. Az igazolást elektronikus úton is eljuttathatja páciensének, aki ugyancsak továbbíthatja ily módon munkaadójának vagy az egészségbiztosítási pénztárnak.

A betegszabadság és a táppénz jár természetesen a koronavírussal diagnosztizált betegeknek is.

Az országos egészségbiztosítási alap költségvetésében további összegeket különítenek el az említett kategóriákba tartozók betegszabadságainak az elszámolására, amit prioritásként kezelnek – tájékoztatta lapunkat az intézmény.

Az újonnan elfogadott intézkedéscsomag része az is, hogy szeptember végéig az ország területén minden koronavírus-fertőzött kezelésének – beleértve az esetleges szövődményeket is –, illetve a betegek számára biztosított gyógyszerek költségét az országos egészségbiztosítási alap költségvetéséből fedezik.