Idén csak írásbeli próbája lesz az érettséginek a járvány miatt

Hajnal Csilla 2020. május 18., 14:28

A koronavírus-járvány leküzdése érdekében a kormány sürgősségi rendelete értelmében idén az érettségizőknek nem kell szóbelizniük, csak írásbeli vizsgán kell majd részt venniük, amely június 22-én kezdődik a román nyelv és irodalommal.

Magyarországon már bizonyítottak. A járványügyi intézkedések figyelembevételével bonyolították le az írásbeli érettségit Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Miután az elmúlt héten már közölték az érettségi szóbeli vizsgáinak is az időpontjait, sőt azt is megemlítette a szaktárca vezetője, Monica Anisie, hogy ezeket esetleg online tartják meg, a legutóbbi kormányülésen

sürgősségi kormányrendelettel eltörölték a közelgő érettségi nyelvi kompetenciákat és informatikai készségeket felmérő vizsgáit, azaz a szóbeliket, így a végzősöknek csak írásbelizniük kell idén.

{A}

Még nem világos

A szülői közösség egyik része alapvetően teljesen eltörölné az idei érettségit a járványügyi helyzetre való tekintettel, a másik része nem, de elvárja, hogy biztonságos körülmények között vizsgázzanak a diákok. A legtöbben ésszerűnek tartják a sürgősségi kormányrendeletet, hiszen

a maszkban ülő diák és tanár kommunikációja nehezebben valósulna meg, és az eltörléssel csökken a találkozásokkal járó fertőzés veszélye is.

A tanügyminisztérium még dolgozik a módszertanon, amely pontosan kimondja, hogy milyen tantárgyakból milyen átlagot, vizsgát vesznek figyelembe a szóbelik helyett. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy

a szaktárca által kidolgozott módszertan alapján az iskolai átlagot vagy nyelvvizsgáról, informatikai képességvizsgáról szóló bizonyítványt elismerik.

A diákok felszusszantak

Szepessy László, a Maros Megyei Magyar Diáktanács elnöke lapunknak tolmácsolta szervezete álláspontját az eltörölt szóbelikkel kapcsolatban. „Tekintettel arra, hogy a szóbeli minősítését már egy ideje nem adják össze az írásbeli tesztek eredményével, valamint csak egy minősítést kapnak rá a diákok, ami nem befolyásolja az érettségi eredményét, úgy gondoljuk, hogy ez most egy enyhítő körülménynek számít, amelyet el is vártunk ebben a járványidőszakban. Érthető, hogy nem törölték el az írásbeli érettségit, mivel átlagban a magyar diákok esetében a négy évi átlag nagyobb az érettségi médiánál.

Azon egyetemeknél, ahol az érettségi átlaga alapján veszik fel a diákokat, az érettségi hiánya kérdéseket vetne fel. Az érettséginél senki nem a »kedvenc« vagy ismerős diákjának javítja a tesztjét, ezért valamivel objektívebb”

– fejtette ki Szepessy László.

A tanárokat sem lepte meg

Szabó Zsuzsánna, a marosvásárhelyi Elektromaros Szakgimnázium angol szakos tanára szerint egyáltalán nem meglepő ez a döntés, számított is rá – mondja.

Nem igazságos egyáltalán az, hogy a négy éves átlag alapján kapnak egy minősítést, de ésszerű, hiszen a diák sehova nem tudja felhasználni ezt a nyelvvizsgát is igazoló diplomát, hiszen egy komoly cég kér egy szakszerű nyelvvizsgát, például egy Cambridge-vizsgát. A többi főtantárgyból ott vannak az írásbelik, ezért nem világvége, ha elmarad idén a szóbeli”

– osztotta meg véleményét a Székelyhonnal a végzősöket is tanító nyelvtanár.

A tervezett menetrend
A kormányrendelet értelmében az érettségi június 22-én kezdődik a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával, június 23-án az anyanyelvi ismereteket és irodalmat mérik fel, június 24-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyakból bizonyítanak a diákok. Június 25-én pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyakból vizsgáznak – áll a minisztérium által közölt módszertanban.