Száz éve született (Szent) II. János Pál pápa

Molnár Melinda 2020. május 18., 09:53

Nevezték az ifjúság, a hit pápájának, de csendes forradalmárnak és utazó szentatyának is. Karol Józef Wojtyla (1920-2005) május 18-án, száz éve született a lengyelországi Wadowicében.

II. János Pál pápa 2004-ben. Fotó: Wikipédia

Az életútja olyan fordulatos volt, mint százada. Szüleit és testvérét is korán elveszítette. Sok barátja veszett oda a II. világháborúban. Előbb a krakkói Jagello Egyetemen, és egyidőben színjátszó iskolában is tanult.

{A}

A náci megszállás alatt kőbányában majd vegyi üzemben dolgozott. Még akkor is játszott egy színtársulatban, amikor az illegális papi szeminárium növendéke lett. 1946-ban történt papszentelése után Rómában tanult, majd visszatért szülőhazájába. Az erkölcsteológia professzoraként szentelték püspökké.

1964-től Krakkó érseke, három évvel később bíboros volt. 1978-ban választották pápává. Elődje iránti tiszteletből vette fel a II. János Pál nevet.

Megválasztásakor az utóbbi száz év legfiatalabb pápája volt. Kétszer kíséreltek meg merényletet ellene. Utolsó éveiben örök példát mutatott a szenvedés elviselésére.

II. János Pál pápa temetése Fotó: Wikipédia

A 20. század legmeghatározóbb egyházi személyiségének hite, imádsága és társadalmi jelenléte beíródott a történelembe. Kelet-európaiként ismerte mindazt, ami személyének köszönhetően is megdőlt 1989-ben. Sokat tett a vallásközi kapcsolatokért. Legfontosabb üzenete minden időben: Ne féljetek!

Szentté avatását a nép kezdeményezte. XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor. Liturgikus ünnepe október 22-e.