Antal Árpád és Tamás Sándor szerint a kormánynak „egyéjszakás kaland” az ország sorsa

Bíró Blanka 2020. május 17., 16:50

A szükségállapot alatt egyértelműen kiderült, hogy államreformra van szükség Romániában, hiszen a járványhelyzetben felszínre került az elmúlt 30 esztendő közpolitikáinak a kudarca – véli Sepsiszentgyörgy polgármestere és Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Antal Árpád és Tamás Sándor. A kormány járványügyi intézkedéseit kommentálták Fotó: Kocsis B. János

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke pénteken értékelték az elmúlt két hónap történéseit, vázolva a következő időszak megváltozott prioritásait.

Az elmúlt hatvan nap alatt szembejöttek a romániai közegészségügy, a közbiztonság, a közoktatás hiányosságai, közben Bukarestben megjelentek az újraközpontosítási reflexek, holott a régiósítás, decentralizáció lenne a megoldás

– szögezte le Antal Árpád. Rámutatott, az elmúlt években Románia exportálta a bűnözést, ám a válságban hazatértek azok, akik addig a nyugat-európaiak életét nehezítették. Folyamatosan azt támogatták a román kormányok, hogy azok a családok vállaljanak sok gyereket, akik a gyerekeikből és a nem a gyerekeikért élnek, nem léptek fel a feketemunka ellen, a válságban pedig éppen ezek a rétegek nem számíthattak állami támogatásra – sorolta az elöljáró. „Az elmúlt hatvan napban megtanulhattuk, hogy államreformra, régiósításra, decentralizációra van szükség” – szögezte le Antal Árpád. Arra is kitért, hogy

a válság első lépésben közelítette a román és a magyar közösségeket, Sepsiszentgyörgyön például azt tapasztalták, hogy erősödött a románok bizalma az önkormányzatban.

{A}

„Erdélyben a román-magyar közeledés egyeseket zavart, Klaus Iohannis pedig elővette a magyar kártyát, és megmérgezte ezt a hangulatot” – mondta Antal Árpád. Meglátása szerint a következő időszakban

újra kell gondolni a prioritásokat, meg kell húzni a nadrágszíjat a sport, a kultúra terén, a munkahelyek védelmére, munkahelyteremtésre, a vállalkozások ösztönzésére kell fektetni a hangsúlyt.

Egyértelmű, hogy a vírust nem tudjuk irányítani, de ha egymásra figyelve, közösségként, higgadtan viselkedünk, akkor jobb világban tudunk élni – mondta. Antal Árpád szerint, a következőkben világszinten átalakulnak az erőviszonyok, véget ér az Amerikai Egyesült Államok egyeduralma, ez Európára is hatással lesz, az átalakulásnak a romániai magyar közösség nyertese is lehet.

Május 14-én éjfél előtt döntötte el a kormány, mi lesz az ország sorsa másnap reggeltől, ez is bizonyítja, hogy számukra egy éjszakás kaland egy ország és húszmillió állampolgár sorsa”

– szögezte le Tamás Sándor. Rámutatott, nem szerencsés ha válsághelyzetben egy ország vezetése bizonytalan, tehetetlen, tanácstalan. „Az elmúlt száz évben folyamatosan próbálkoztak ezzel, de az elmúlt hatvan napban minden döntést magukhoz vontak, minden információt elzártak, a helyi önkormányzatokkal szemben nemcsak bizalmatlanok, hanem ellenségesek is voltak, holott Bukarestben, és a prefektúráknak sincs terepismeretük” – idézte fel Tamás Sándor. Hozzátette:

Bukarestben káosz uralkodott, Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár volt az egyetlen, aki operatívan segítette az hozzá kéréssel forduló önkormányzati vezetőket.

Vele ellentétben Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy látogatott el a sepsiszentgyörgyi kórházba, hogy még csak nem is köszönt a kórház és a fenntartó megyei tanács vezetőinek.

Székelyföld nem senki földje, a kórház nem átjáróház. Az elmúlt 12 évben még nem fordult elő, hogy egy miniszter úgy látogatott el a térségbe, hogy nem kopogott, nem köszönt”

– mondta Tamás Sándor. Szerinte helyi szinten a prefektúrán szintén káosz uralkodott,

az önkormányzati vezetőket nem vonták be a problémák megoldásába, létrehoztak egy szűkebb testületet, terepismeret nélkül, íróasztal mellől hozták a döntéseket.

A kinevezettek csak hallgattak és bólogattak, a megválasztottak keresték a megoldásokat, csak magunkra és a budapesti kormányra számíthattunk – tette hozzá végszóként Tamás Sándor.