Továbbra is visszafogott üzemmódban működnek a helyközi buszjáratok

Kovács Attila 2020. május 18., 15:39

Továbbra is veszteséggel üzemeltetik a személyfuvarozó cégek a szükségállapot következtében drasztikusan lecsökkent utasszámmal közlekedő helyközi buszjáratokat. A megyeközi járatok újraindítása apró lépésekben történik, a nemzetközieké pedig még késik.

Újraindulásra várnak. Visszaesett a forgalom, kevés autóbuszjárat közlekedik Fotó: Pinti Attila

Nincs változás a Hargita és Maros megyében helyközi autóbuszjáratokat üzemeltető Bálint Trans Kft. utasszállítási tevékenységében – ezt Bálint József cégvezető közölte érdeklődésünkre. Hargita megyében a szükségállapot ideje alatt, noha csak néhány ingázót szállítottak,

járataik reggel és délután közlekedtek Csíkszereda, illetve a felcsíki községek, Ajnád, Balánbánya és Kászon között.

Ez továbbra is így marad, a székelyudvarhelyi helyi közszállítást biztosító buszaik még nem indulnak el – ismertette az igazgató. Arra a kérdésünkre, hogy meg tudnak-e felelni az utasok közötti távolságtartásra vonatkozó szabályoknak, Bálint József azt mondta, erre egyelőre nehéz válaszolni. Hozzátette,

sok függ attól, hogy az ingázókat foglalkoztató cégek közül hányan is mikor kezdik újra a munkát, ha több vállalkozás kezd termelni, több utas lesz, így szükség esetén nagyobb buszokat tudnak az útvonalakon indítani.

{A}

Óvatos nyitás

A csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás forgalmát tekintve sem történt érezhető változás a március közepén bekövetkezett visszaesés óta. Veres Sz. János, a buszállomást működtető Csíki Trans Kft. igazgatója szerint

a vidéki, ingázókat szállító járatokon kívül a megyeközi útvonalakon való közlekedést most próbálják újraindítani a fuvarozók.

Így a Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy, valamint a Brassó és a Szucsáva megyei Radóc (Rădăuți) közötti buszjáratok üzemeltetői jelezték, hogy ismét útnak indítják a járműveket. Az igazgató azt mondta, a többi cég a közszállítást érintő szabályzat megjelenését várja, amely meghatározná az utaztatás körülményeit.

Csíkszereda vonzáskörzetében a szintén vidéki járatokat fenntartó One Impex Kft.

növeli a Tusnádfürdőre, Csíkszépvízre és Gyimesközéplokra, és onnan vissza közlekedő buszjáratai számát, amelyeket a szükségállapot miatt csökkentettek, és csak egy-két ingázót utaztattak

– válaszolta érdeklődésünkre a cég vezetője. Péter Sándor reménykedik, hogy mostantól több lesz az utasuk, és készen állnak rá, hogy szükség esetén nagyobb buszok használatával biztosítsák a távolságtartást az utazók között.

Jobb időkre várnak

A gyergyóalfalvi Vándor Trans Kft. is fenntartotta a gyergyószéki községekből kora reggel Gyergyószentmiklósra, és délután visszainduló buszjáratait, annak ellenére, hogy az utasszám igen alacsony volt – számolt be Fehér Zoltán ügyvezető. Hozzátette,

nem növelik a járatok számát, mivel továbbra is kijárási korlátozások vannak érvényben, de a meglévőket egyelőre annak ellenére is fenntartják, hogy veszteséget termelnek.

A székelyudvarhelyi távolsági buszállomást jelenleg csak egy cég ingázóit szállító mikrobuszok keresik fel.

Kérdésünkre Vajda Attila diszpécser azt mondta,

várhatóan júniustól ismét elkezdenek termelni a város készruhagyárai, és akkor a vidéki ingázók szállítása is több útvonalon, több településről kezdődik el.

Ő úgy tudja, hogy május 18-tól a Székelyföld és Budapest, illetve Bécs között összeköttetést biztosító Flixbus társaság autóbusza is megérkezik, a cég honlapján viszont csak június 1-től lehet menetjegyet foglalni ezen az útvonalon.