Hétvégén a Bundesligával újraindul az európai futballszezon

Székelyhon 2020. május 15., 15:57

Az európai topbajnokságok közül elsőként ezen a hétvégén a német Bundesligában folytatódnak a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapja félbeszakadt küzdelmek, szigorúan zárt kapuk mögött. 

Fotó: Facebook/Bundesliga Official

A Bundesliga a 26. forduló mérkőzéseivel folytatódik, azzal a játéknappal, amely márciusban először elmaradt a világjárvány miatt. Szombaton rögtön rangadót rendeznek, a Ruhr-vidéki derbi keretében a bajnoki címre pályázó Borussia Dortmund és az élmezőnyben található Schalke csapnak össze,

ezúttal különleges körülmények között, hiszen a Borussia legendás stadionjának lelátói üresen maradnak.

A magyar érdekeltségű mérkőzéseken Gulácsi Péter és a sérülése után lábadozó Willi Orban együttese, a RB Leipzig ugyancsak a szombati játéknapon hazai pályán játszik a Sallai Rolandot soraiban tudó Freiburg ellen, Szalai Ádám csapata, a kiesés ellen küzdő Mainz pedig vasárnap Kölnbe látogat.

A listavezető Bayern München szintén vasárnap az Union Berlin vendégeként lép pályára. A forduló hétfőn zárul a Werder Bremen–Bayer Leverkusen találkozóval.

Romániában mindegyik mérkőzést élőben közvetítik a Digi Sport, a Telekom Sport és a Look Sport csatornákon.

A bajnokságól még kilenc teljes forduló maradt hátra, jelenleg a címvédő Bayern München négy pontos előnnyel vezet az első számú rivális Dortmund előtt, a harmadik Leipzig öt, a negyedik Mönchengladbach pedig hat ponttal van lemaradva az éllovastól. A tabella utolsó helyein a Düsseldorf, a Werder Bremen és a sereghajtó Paderborn tartózkodik.

A labdarúgóliga bejelentése szerint a szezon befejezéséig engedélyezik a mérkőzésenkénti öt cserét a csapatoknak. Amennyiben az idényt sikerül véghezvinni,

a kiesés és a feljutás szabályai nem változnak,

tehát a bajnokság befejezése után a Bundesliga 16. helyezettje osztályozót játszik a másodosztály – amely szintén szombaton folytatódik – harmadik helyen végzett csapatával, de szükség esetén a szezon június 30. után is véget érhet.

{A}

Szigorú szabályokat kell betartaniuk a csapatoknak

A Bundesligában és a Bundesliga 2-ben szereplő 36 csapat játékosainak egy héttel a bajnokságok újraindulása előtt karanténba kellett vonulniuk, illetve a kluboknak folytatniuk kellett a rendszeres tesztelést. A Német Labdarúgóliga (DFL) szigorú szabályokat léptetett életbe a Bundesliga hétvégi folytatása előtt.

A kluboknak a meccsnapokon, jelezniük kell az DFL felé, hogy a mérkőzésre jelentkezett összes személy koronavírustesztje negatív lett az előző napon. Amennyiben ez a jelentés nem érkezik meg időben, az adott találkozót elhalaszthatják az egészségügyi kockázat miatt.

A házigazda egyesület kötelessége biztosítani azt, hogy legfeljebb 300 ember tartózkodjon a létesítményben. Ebbe beletartoznak a csapatok játékosai, szakmai stábja és vezetősége, továbbá azok, akiknek a mérkőzés megrendezésében valamilyen szerepük van.

A játékosokra is több új szabály vonatkozik: nem futhatnak be együtt a pályára, térfélválasztásnál tilos a kézfogás, a gólt pedig nem ünnepelhetik csoportosan, pacsival, illetve öleléssel.

Csak egy rövid könyök- vagy lábösszeérintés engedélyezett.

A szabálykönyvben a köpködésre is vonatkozik egy javaslat, mely szerint lehetőleg ezt el kell kerülni. A kispadon ülőknek maszkot kell viselniük és megfelelő távolságot kell tartaniuk egymástól. A vezetőedző az utasítások bekiabálásakor leveheti arcáról a védőfelszerelést, amennyiben legalább másfél méterre áll a többiektől.

Bundesliga, 26. forduló:

Május 16., szombat

16.30 Borussia Dortmund–Schalke 04
16.30 RB Leipzig–SC Freiburg
16.30 TSG Hoffenheim–Hertha BSC
16.30 Fortuna Düsseldorf–SC Paderborn
16.30 FC Augsburg–VfL Wolfsburg
19.30 Eintracht Frankfurt–Borussia Mönchengladbach
Május 17., vasárnap
16.30 FC Köln–FSV Mainz
19.00 Union Berlin–Bayern München
Május 18., hétfő
21.30 Werder Bremen–Bayer Leverkusen

A bajnokság állása:
1. Bayern München 55 pont
2. Borussia Dortmund 51
3. RB Leipzig 50
4. Borussia Mönchengladbach 49
5. Bayer Leverkusen 47
6. Schalke 37
7. VfL Wolfsburg 36
8. Freiburg 36
9. Hoffenheim 35
10. FC Köln 32
11. Union Berlin 30
12. Eintracht Frankfurt 28
13. Hertha BSC 28
14. Augsburg 27
15. FSV Mainz 26
16. Fortuna Düsseldorf 22
17. Werder Bremen 18
18. Paderborn 16