Hétvégén is maradnak a korlátozások, ha súlyosbodik a járványhelyzet, ismét szükségállapot jöhet

Székelyhon 2020. május 14., 18:59

Nincs joghézag, a szükségállapot utáni három nap során sem tűnnek el a megszorítások – jelentette ki Klaus Iohannis csütörtök este. Az államfő azzal fenyegetőzött, hogy ha megugrik a fertőzöttek száma, ismét elrendelheti a kijárási tilalommal járó szükségállapotot.

Klaus Iohannis. Archív Fotó: presidency.ro

Az államelnök a Cotroceni-palotában tartott beszédet abból az alkalomból, hogy csütörtökön éjfélkor lejár a március közepén kihirdetett, majd áprilisban meghosszabbított szükségállapot. Iohannis leszögezte:

a következő három nap során is érvényben lesznek a megszorítások, a hatályos jogszabályok alapján.

Egyben fontosnak nevezte a szabályok betartását, a távolságtartást és a maszkviselést, és kijelentette: ha rosszabbra fordul a járványhelyzet, ismét szükségállapotot rendel el.

{A}

„Két nehéz hónap végén vagyunk, amelyekben a túlnyomó többség betartotta a hatóságok által bevezetett korlátozásokat. (...) Közös erőfeszítéssel sikerült megállítanunk a koronavírus-járvány gyors terjedését, és jelentősen korlátoztuk az áldozatok számát. (...) Ugyanilyen erősnek és egységesnek kell lennünk az elkövetkező hónapokban is, mert e kegyetlen vírus elleni küzdelemnek messze nincs még vége” – hangoztatta Klaus Iohannis.

Ezt megelőzően, a bukaresti kormány ülése előtt Ludovic Orban miniszterelnök közölte: a veszélyhelyzet hatálybalépésével az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság meghozza a szükséges, mindenkire kötelező érvényű döntéseket a korlátozásokról. Ezzel részben eloszlott a bizonytalanság akörül, lesz-e valamilyen kényszerítő eszköz a hatóságok kezében a koronavírus-járvány miatt szükséges korlátozások bevezetésére a hétvégén, miután a képviselőház szerdán este döntéshozó kamaraként megszavazta ugyan a veszélyhelyzet idején érvényes korlátozásokról és egyéb intézkedésekről szóló törvényt, de az a szükséges procedúra miatt csak hétfőtől léphet hatályba, a szükségállapot viszont már csütörtökön éjféltől véget ér.

Orban a kormányülésen bejelentette azt is: az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság még a nap folyamán kihirdeti a veszélyhelyzetet, és azonnal rendeletekben szabályozza, milyen, az emberek életét és egészségét védeni hivatott intézkedések, korlátozások érvényesek a pénteken hatályba lépő veszélyhelyzet idejére. A miniszterelnök leszögezte: az intézkedések mindenkire kötelező érvényűek. Ezzel azt sugallta, hogy – bár az alkotmánybíróság még szerdán leszögezte: a veszélyhelyzetről szóló 2004/21-es sürgősségi kormányrendelet alkotmányos, de az alapján nem, csakis a parlament által elfogadott törvény útján korlátozhatók bizonyos szabadságjogok – valamilyen formában képesek lesznek a hatóságok elejét venni, hogy a hétvége során káosz alakuljon ki.