Felkészíteni a pedagógusokat is az online oktatásra

Hajnal Csilla 2020. május 14., 09:49

Novák Csaba Zoltán oktatásügyekkel foglalkozó RMDSZ-es szenátor problémának tartja, hogy a tanügyi szaktárca eddig nem kereste a kapcsolatot a parlamenttel, és több kérdésben is hozott rögtönzött döntéseket.

Nem ment gördülékenyen az online oktatás bevezetése, és még van, mit fejleszteni. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A szenátus bizottsági tagjainak észrevételei, javaslatai nem kötelező jellegűek a minisztérium számára, de Novák Csaba Zoltán szenátor bízik abban, hogy ahol lehetséges, figyelembe fogják venni ezeket.

A Székelyhon megkeresésére Novák kifejtette, a tanügyminisztérium rögtönzött döntéseket is hozott kényszerből. „Problémának tartom, hogy

sokáig huzavona volt, hogy elismerje vagy sem az online oktatás voltát, eltelt két hét is, és bizonytalanságban volt a rendszer erre vonatkozólag.

A vitában az is felmerült, hogy nem kellő gyorsasággal születtek meg a különböző módszertanokra vonatkozó döntések, túl sok időt tölt el a minisztérium és a kormány ezzel. Valamint viszonylag későn került sor egyeztetésre a parlamenttel, eddig nem kereste a kapcsolatot vele, ez a mi kérésünkre változott. Itt viszont készségesnek bizonyult nagyon sok kérdésben” – hangsúlyozta a szenátor a tanügyminiszterrel való beszélgetés után.

{A}

Novák Csaba Zoltán lapunknak megerősítette, arra is kitértek a vita során, hogy mennyire diszkriminatív a helyzet, hiszen nem mindenki fér hozzá az online oktatáshoz, nem minden iskola és tanár biztosítja vagy tudja biztosítani ezt, és a gyerekek nem egyenlő esélyekkel indulnak a vizsgán.

A szenátor Facebook-bejegyzésében részletezte azt is, hogy a minisztérium az elkövetkezendő hetekben gyakorlatba ültet egy középtávú cselekvési tervet, amelynek része, hogy ellássák az online oktatáshoz szükséges eszközökkel azokat a diákokat, akik nem rendelkeznek ezekkel. Első lépésben a tanfelügyelőségek javaslatai alapján 250 ezer gyerekről van szó, ez a szám még bővülhet menet közben. „Javasoltam, hogy a programot terjesszék ki a pedagógusokra is.

A pedagógusok számára felkészítőket szerveznek az online típusú oktatáshoz, illetve segédanyagokat is készítenek”

– számolt be a vita részleteiről. A képességvizsgával és az érettségivel kapcsolatban a miniszter tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy ezeket a közegészségügyi előírásoknak megfelelően szervezik meg,

betartják a távolságot, a gyerekek maszkot kapnak.

A bizottság pedig kérte, hogy a tételek összeállításánál vegyék figyelembe a sajátos helyzetet is.

A június elején induló felkészítőkkel kapcsolatban kérték a tanügyminisztert, hogy azok a végzősök, akik nem vehetnek részt vagy nem akarnak részt venni, online követhessék ezeket. Továbbá a szenátor beszámolt arról is, hogy a tanügyminiszter döntése értelmében az egyetemeken lehetőség van kiscsoportos foglalkozásokra, amennyiben így dönt az egyetem vezetősége – bár erről további részleteket nem árult el egyelőre.