A tervezett ütemben haladnak a beruházásokkal Gyimesfelsőlokon

Iszlai Katalin 2020. május 15., 20:39

Két iskola felújításán, ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat kialakításán, edzőterem megnyitásán és mellékutcák karbantartásán is dolgoznak jelenleg Gyimesfelsőlokon. A településen a járványhelyzet ellenére gördülékenyen haladnak a tervezett beruházásokkal.

Megújult a nyíresalji iskola tetőszerkezete. Folytatódik a felújítás a tanintézménynél Fotó: Pinti Attila

Noha a járványhelyzet megnehezítette a mindennapjaikat, mégis a tervezett ütemben haladnak a beruházások kivitelezésével Gyimesfelsőlokon – tudtuk meg Pap Imre polgármestertől. Mint mondta,

a koronavírus-járvány március közepe óta átalakította a hétköznapokat a településen is:

a lakók elsősorban a korlátozások miatt szembesültek új helyzettel, a polgármesteri hivatal számára pedig rengeteg többletfeladattal járt az elmúlt két hónap. Emellett sokan voltak külföldön a járvány kirobbanásakor, de a hazatérők minden esetben felelősségteljesen jártak el, nem veszélyeztették a közösség többi tagját.

Két iskola, internet-hozzáférés

Az új helyzetnek való megfelelés mellett a beruházásokra is nagy figyelmet fordítottak, több munkálat is folyamatban van a településen. Befejezték például a nyíresalji iskola födelének teljes körű cseréjét, de a felújítás még folytatódik a következő hetekben is.

Új aszfalt az országúton Fotó: Pinti Attila

„Az épület tetőszerkezete nagyon rossz állapotban volt. Mielőtt bármi más javításhoz kezdtünk volna, szükség volt a cserére. Az iskola karbantartása nemcsak a benne működő intézmény miatt fontos, hanem azért is, mert

még a kis magyar világban épült a katonaság kaszárnyáival egyszerre. Felelősségünk, hogy ezt az értékes örökséget megóvjuk”

– hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, a település másik végén, Komjáton is az iskola felújítására koncentráltak az elmúlt időszakban, ott azonban egyelőre csak az előkészítés fázisában vannak. A tervező megvan, sőt a munka tetemes részét már el is végezte. Jogi, bürokratikus nehézségek miatt azonban különösen sok energiát igényelt ez a fázis. A községvezető reméli, hogy minél hamarabb elhárulnak az akadályok, és 2021-ben már egy kibővített, kívül-belül megújult iskolában folyhat az oktatás.

Fotó: Pinti Attila

Az iskola-felújítások mellett a WIFI4EU program által elnyert 15 ezer euró értékű támogatás segítségével a napokban kezdődik egy másik kivitelezés: a falu több pontján, például intézmények, iskolák közelében ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat lesz elérhető szabadtéren is.

Meglepetés a helybélieknek

Az elöljáró azt is elárulta, hogy amikor a hatóságok újra engedélyt adnak a sporttevékenységek csoportos végzésére, egyfajta meglepetés vár majd a gyimesfelsőlokiakra. Az utolsó simítások vannak már csak hátra, és elkészül az edzőterem, ahol alakformálásra, egészségmegőrzésre és izomépítésre is lehetőség lesz.

{A}

„Az elmúlt hetek krónikájához tartozik az is, hogy a Gyimes-völgyében élők egy régi kérése teljesült. A településünkön is áthaladó 12A jelzésű országút nagyon rossz állapotban volt. Igyekeztük mindig tolmácsolni a panaszokat a brassói útügy irányába, mostanra pedig végre meghallgatásra is találtunk. A felújítás megtörtént,

Gyimesfelsőlokon összesen 8 kilométeren került új aszfaltréteg a főútra”

– részletezte a polgármester. Emellett folyamatosan dolgoznak a mellékutak karbantartásán is, ebben a tekintetben egy új úthenger segíti a munkájukat.

„A szükségállapot nehéz volt, de a munka nem állt meg. A településen mindenki megtette, ami az ő feladata volt: az emberek betartották az előírásokat, elővigyázatosak voltak, alkalmazkodtak a helyzethez, a polgármesteri hivatal igyekezett tájékoztatni, segíteni és óvintézkedéseket tenni” – zárta a polgármester.