A kormorán lekerülhet a védett fajok listájáról, a medve viszont már nem?

Bíró Blanka 2020. május 13., 14:54

Képmutatásnak tartja Benkő Erika RMDSZ parlamenti képviselő, hogy a kormorán lekerülhet a védett fajok listájáról, a medve pedig nem. A parlamentbe benyújtott tervezet alapján levennék a kormoránt a szigorúan védett fajok listájáról, mert a madár túl sok halat eszik.

A kormoránt nem, a medvéket továbbra is védik. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A tervezet szerdai, május 13-ai plénumi vitáján Benkő Erika arra hívta fel a figyelmet, hogy az elszaporodott medvepopuláció, az emberi életeket is követelő medvetámadások problémája továbbra sincs napirenden, a megoldás várat magára.

„Megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy a kezdeményezők javaslatot tettek a nagy kormoránok vadászatának engedélyezésére Romániában, azzal az indokkal, hogy egyensúlyt teremtsenek a kormorán populációban, biztosítva ezáltal az élő vízi erőforrások védelmét.

Magyarán, szerintük problémát jelent, hogy a kormorán túl sok halat eszik, az viszont nem, hogy a védett fajok közé tartozó medve rendkívül súlyos problémákat okoz az ország több megyéjében, emberi életeket veszélyeztet, a gazdaságokban és otthonokban pusztítva, jelentős anyagi károkat okoz.

Sokkoló képmutatás az a kettős mérce, amit a romániai védett fajokkal kapcsolatban alkalmaz a kormány” – hangsúlyozta felszólalásában az RMDSZ-es politikus.

{A}

Emlékeztetett, tavaly törvényt fogadtak el a szenátusban, amely előírta volna a medvék eltávolítását a védett állatok listájáról, ez a kezdeményezés azonban nem ment át a képviselőházon, annak ellenére, hogy Romániában a medvepopuláció meghaladja a rendelkezésre álló élőhely kapacitását. Benkő Erika arra kérte a plénumot, hogy mérlegeljék az emberi életeket és anyagi javakat veszélyeztető medvék és a vízi erőforrások kérdését.