Előrelépés történt az erdészeti károk okozta jövedelemkiesés megtérítése esetében

Korpos Attila 2020. május 13., 13:23

Törvénytervezet formájában módosították a kifizetéseket és a közbelépéseket az erdészeti károk esetében a szenátus plénumának kedd esti ülésén, míg új törvény lép életbe a tejtermelőket illetően is.

Hamarabb elkezdődhet az erdőkitermelés az erdészeti károk esetében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A módosításokról Tánczos Barna szenátor számolt be. Elmondta, az ülésen elfogadták azt a törvénytervezetet, amely az erdészeti károk esetében a bejelentéstől számított 15 napon belül beavatkozást engedélyez a kitermelésre, továbbá az állam támogatást nyújt a fiatal erdők esetében a kitermelés során.

Elértük azt is, hogy a károk miatti jövedelemkiesést bizonyos részben az állam szintén átvállalja, így kárpótolni tudják majd a tulajdonosokat”

– magyarázta a szenátor. 

A medvetörvény kapcsán Tánczos elárulta, utánajárt a 3 millió lejes összegnek, amely a medvekárok által sújtott gazdáknak volt elkülönítve országszerte, de a költségvetés nem tud elszámolni ezzel az összeggel.

Jelenleg 628 kifizetetlen kártérítés van függőben több mint 2 millió lej értékben. 

„Nyilvánvaló, hogy a kormány valami másra költötte el ezt a pénzt. Felszólítottam a minisztert, hogy a törvényt tartsa be. Sajnos Romániában az RMDSZ-en kívül senkit nem érdekelnek a medvék okozta problémák” – fejezte ki aggodalmát.

{A}

A szenátus elfogadta az RMDSZ által indítványozott tejtörvény módosítását is.

Az új tejregiszter szerint meg kell különböztetni, hogy melyik tej készül kimondottan csak tej alapanyagból és melyik tartalmaz növényi zsírokat.

Hozzátette, a minőségi tejet eladásra kínáló gazdák szorult helyzetét hivatott ez megoldani, hiszen az üzletek polcain is el kell majd különíteni a két kategóriát.