A járvány miatt elmaradnak az oltások – terjed a kanyaró

Bíró Blanka 2020. május 18., 09:00

Egyre több háziorvos panaszkodik, hogy hiába kérik, a szülők nem viszik be gyerekeiket az oltásnaplóban esedékes vakcinák beadására. Ezért sok esetben késlekedik a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni védőoltás beadása, közben az országban csak április 27. és május 1. közötti időszakban 119-en betegedtek meg kanyaróban.

Az oltásokat a járvány alatt is ajánlott beadatni, mert a többi betegség terjedése sem áll meg. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Szatmár, Neamț, Kolozs és Suceva megyében alakultak ki kanyaró-gócpontok, de Temes, Bihar és Brassó megyében is vannak betegek.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy ha a védőoltást nem adják be időben, az már nem fejti ki megfelelően a hatását.

{A}

Romániában 2016 óta húszezer kanyarós beteget vettek nyilvántartásba, ebben az időszakban 64 beteg veszítette életét. Az ENSZ Gyermekalapja az UNICEF arra figyelmeztet, hogy

37 országban 17 millió gyereket fenyeget a veszély, hogy a koronavírus-járvány miatt nem kapják meg a védőoltásokat.

A szülők egy része ódzkodik attól, hogy behozza védőoltásra gyerekét a háziorvosi rendelőbe, tartanak a koronavírus-fertőzéstől, erősítette meg lapunknak Soós Szabó Klára. A Hargita megyei háziorvos hangsúlyozta, minden szükséges óvintézkedést megtesznek:

az oltásra érkezők előtt egy félóráig nem fogadnak más beteget, közben fertőtlenítenek, ám a szülők egy részének így is kétségei vannak, nem merik bevállalni, hogy beviszik a gyereket a rendelőbe.

„Folyamatosan azt hallják, hogy maradjanak otthon, így nehéz elmagyarázni, hogy vannak helyzetek, amikor fontos felkeresni az orvost. Az egészségügyi hatóságok, a minisztérium elmulasztotta a megfelelő tájékoztatást, hogy a járvány idején is mennyire fontosak a védőoltások. A kormány rendszerben kellene gondolkozzon, tervezzen, ne csak egy feladatra, a koronavírusra összpontosítson” – szögezte le Szabó Soós Klára. Hozzátette:

az orvosoknak nincs eszközük arra, hogy kényszerítsék a szülőket az oltások beadatására, holott súlyos következményei lehetnek annak, ha terjed a kanyaró.

A járvány előtt is csökkent az átoltottság, előfordult, hogy a szülők a háziorvos érvélese ellenére visszautasították a vakcinát. A kórokozó nem tűnt el, a betegséget csak oltással lehet féken tartani – hangsúlyozta Szabó Soós Klára.

Meglátása szerint az a tény, hogy az egészségügyi hatóságok nem figyelnek erre fokozottan a logika, az empátia és a közösség iránti felelősség hiányára utal.

Várják az oltás-törvényt

Hasonlóképen a megfelelő kommunikációt hiányolja az egészségügyi hatóságok részéről László Attila RMDSZ-szenátor. Az egészségügyi szakpolitikus lapunknak kifejtette:

a hatóságoknak nem sikerült megfelelően lekommunikálniuk, hogy a nem koronavírussal kapcsolatos ellátásért bizalommal lehet fordulni az egészségügyi intézményekhez, háziorvosokhoz.

László Attila abban bízik, hogy május 15-e után ez a helyzet javulni fog, a védőoltások terén is lesz előrelépés. Meglátása szerint, éppen az ilyen helyzetek kezelésére van szükség az oltás-törvényre.

Remélem, a képviselőház minél hamarabb napirendre tűzi a törvényt, hiszen már két éve vesztegel”

– mondta a politikus. Rámutatott, a tervezet jelenlegi formájában kompromisszumos megoldás született, az intézményeknek írnak elő szankciókat, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet, hogy nincs oltóanyag.

A szülőknek meghagyták a jogot, hogy eldönthessék beoltatják vagy sem a gyereküket, de csak abban az esetben utasíthatják vissza, ha előtte elvégeznek egy tájékoztató tanfolyamot, ahol szakemberek elmagyarázzák, mi az oltás haszna, milyen felelőssége van a szülőnek, mit vár el tőle a társadalom.

Ha a tanfolyamon való részvételt a szülő elutasítja, pénzbírságot kaphat. László Attila elmondta, a szenátus által elfogadott változatban még az állt, hogy a tanintézetek vezetői eldönthetik, befogadják vagy sem a beoltatlan gyereket, ám a képviselőház ezen enyhített, arra hivatkozva, hogy nem korlátozható az oktatáshoz való jog.