Békeidő: csíki lány is szerepet kapott a legújabb magyar nagyjátékfilmben

Korpos Attila 2020. május 17., 21:28

Hajdu Szabolcs rendezésében április végén online vált megnézhetővé a legújabb magyar nagyjátékfilm, a Békeidő. A film sok erdélyi alkotó közreműködésével készült, köztük pedig egy csíki származású lány is feltűnik az alkotásban. Vele beszélgettünk.

Molnár Enikő és Sárosdi Lilla a film egyik első jelenetében Fotó: Békeidő

Molnár Enikő a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televizió karának színész szakán szerzett diplomát. Jelenleg Budapesten él,

szabadúszó színészként vállal feladatokat, beszédtechnikát tanít, valamint drámapedagógiával is foglalkozik.

{K1}

„A beszédtechnika mindig is foglalkoztatott, a drámapedagógia nemrég szűrődött be az életembe. Elképesztő, hogy milyen sok fejlődési területet fejleszt ez a módszer, lenyűgöz az, ahogy színházi formákat használva, tapasztalás útján igen fontos problémákat tudunk megközelíteni és a megértés útjára terelni. Ezek a foglalkozások valamilyen formában mind kapcsolódnak a színházhoz. Színésznek lenni ezeken a területeken mindenképp előnyt jelent” – mesélte Enikő.

{A}

Középiskolai évei alatt sok vers- és prózamondó versenyen vett részt, ezek hatására kezdett mocorogni benne a színészi pálya gondolata.

„Akkoriban kezdtem igazából rájönni, hogy szeretek szöveggel dolgozni” – elevenítette fel a kezdő lökést.

A mesteri diploma megszerzése után költözött ki Budapestre. „Lehetőséget kaptam korábban a Vígszínházban kisebb szerepeket eljátszani, ami valóban élményszámba ment, és jó tapasztalat volt, de ezt követően a szakmához való hozzáállásom teljesen megváltozott.

Semmi sem úgy alakult, ahogy frissen kikerülve az egyetemről idillien elképzeltem. Akkor ezt nehéz volt elfogadni, mostanra viszont sok minden megváltozott bennem, és most igazán hálás tudok lenni mindenért, ami itt, Budapesten történt velem”

– vallotta be a színésznő.

Hajdu Szabolcs rendezővel még a mesteri tanulmányai alatt találkozott egy kurzus során, ami szakmailag nagy hatással volt rá. Abban az évben a Filmtett alkotótáborban Hajdu Szabolcs és Török Illyés Orsolya vezették a színészcsoportot, ő pedig habozás nélkül jelentkezett a kiírt pályázatra. Ami számára igazán inspiráló volt, az a rendezői hozzáértés és a módszer, amivel Szabolcs dolgozott:

Izgalmas volt az, hogy Szabolcs nem előre kitalált karakterekkel operált és azokat játszatta el velünk, hanem belőlünk építkezett. Közösen kerestük meg azokat a típusokat, karaktereket, amelyeket egymást megfigyelve el tudtunk képzelni a másikról, a szerepek így gyakorlatilag ránk lettek szabva”.

Ezek a színészgyakorlatnak szánt rövid jelenetek jól sikerültek, és arra sarkallták a rendezőt, hogy filmet készítsen az anyagokból: „Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy Szabolcsnak további tervei vannak a táborban részt vevő csapattal és az ott létrejött jelenetek tovább élnek” – mutatott rá. Hozzáfűzte:

a jó értelemben vett egyszerűségre kellett törekedjenek megfelelési kényszer nélkül.

Enikő filmbeli szerepe egy barátságtalan virágáruslányt jelenít meg. A film második jelenetében tűnik fel, ahol egy virágvásárlás verbális és fizikai agresszióig fajul. A karakterrel való azonosulással nem volt problémája. „A tipikus, unott és flegma viszonyulás a vásárlókhoz mindenkit kiborít, de a karakter szemszögéből teljesen érthető, indokolt minden megnyilvánulás.

A századik vásárló is össze-vissza kérdez mindent a virágokról. Természetes, hogy unja, nem tud odaadóan és készségesen válaszolni mindenkinek. Tökéletesen meg tudtam érteni a lány igazát és a szerepkör lényegét”

– részletezte szerepének szellemiségét.

A színészi karrier szempontjából pozitívan éli meg a szerep hatásait, de a dicsőség nem szállt a fejébe: „Igazából az utóbbi időben a beszédtechnika és a drámapedagógia töltötte ki az időm nagy részét.

Nem érzem azt, hogy ezt az apró sikert nem tudnám jól kezelni”

– tette hozzá, kiemelve, Budapesten még egy sikeres főszereppel sem garantált a színészi karrier beindulása. A filmben betöltött szerepre kitérve viszont Enikő úgy fogalmazott, semmiképp nem elhanyagolandó, hogy ez egy nagyjátékfilm: „Eddig kisfilmekben, rövidfilmekben dolgoztam csak, ez az első nagyjátékfilmben vállalt szerepem. Egy jelenetről van szó, nem nagy dolog igazából, viszont a Szabolccsal való munka szakmailag sokat adott, a forgatást megelőző, jó hangulatban zajló munkafolyamat, és a tábor hatalmas élményt nyújtott nekem” – zárta a beszélgetést.