Szállodai tervek: étterem helyett szobaszerviz

Hajnal Csilla 2020. május 12., 21:51

A legtöbb szálloda tervezi már az újranyitást a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot lejárta után, ám mivel továbbra is érvényben maradnak a korlátozások a vendéglők, bárok, kávézók esetében, értelemszerűen a hotelek vendéglői, gyógykezelési részlegei sem nyithatnak még ki.

Forgatókönyvek vannak már a szállodák újranyitásához, de konkrét rendelkezések hiányában nehéz tervezni Fotó: Haáz Vince

A hotelek működtetőinek felkészülését csak nehezíti az, hogy a kormány még semmilyen konkrét rendeletet nem adott ki azzal kapcsolatban, hogy milyen elvárásoknak kell szükségszerűen megfelelniük az újranyitás pillanatában.

Nehéz megfelelni az elvárásoknak, ha nincsenek

Verzár Lóránt, a székelyudvarhelyi Septimia szálloda ügyvezető igazgatója lapunknak kifejtette, mivel még semmilyen kormányrendelet nem jelent meg a hotelek újranyitásának részleteivel kapcsolatban, ezért nem döntésről, csak tervekről beszélhetünk. A korlátozott nyitással azonban pontosan

a négycsillagos szálloda lényege szorul háttérbe,

hiszen egy ilyen kategóriába sorolt hotel éppen szolgáltatásaiban különbözik a kevesebb csillaggal rendelkező hotelektől, mint például a spa-részleg vagy a masszázs, és ezeket a szolgáltatásokat még nem tudják megnyitni – mondta Verzár Lóránt. Hozzátette, ha lehetséges lesz, akkor május 15-étől már fogadják a vendégeket, és mindent megtesznek, hogy a kliens biztonságban érezze magát náluk – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Naponta többször fertőtlenítenek, takarítanak, kézfertőtlenítőt helyeznek el a recepción és a szobákban egyaránt, illetve szájmaszkokat is adnak a vendégeknek, ha nem rendelkeznek vele – sorolta. Mint kifejtette, a szobaszervizt minden vendég ingyenesen igénybe veheti, és

nem terveznek drágítást, egyelőre a vendégek fogadása a cél, és nem a nyereség, legjobb esetben az, hogy gazdaságilag nullára jöjjenek ki a közeljövőben.

Az alkalmazottak közül vannak gyereknevelési szabadságon, illetve kényszerszabadságon is, akiket visszahívnak, ha beindul az idény, azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor fog ez megtörténni – fejtette ki a Septimia ügyvezető igazgatója.

Csak június elején nyitna

A csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő igazgatója, Todor Etelka arról számolt be a Székelyhonnak, hogy szállodájuk kivételes helyzetben van, ugyanis egy nagyobb méretű fejlesztési projekten, egy nagy rendezvényterem kivitelezésén dolgoznak, ezért nem tudnak nyitni május 15-én akkor sem, ha ez megengedett lesz, várhatóan június elején kezdik el fogadni a vendégeket, de pontos időpontról még nem tudott beszámolni.

Mivel a hotelnek nincs teraszhelyisége, és a vendéglőt nem nyithatják ki egyelőre, a szobaszerviz marad az egyetlen lehetőség itt is a vendégek étkeztetésére.

A biztonsági intézkedések értelmében előbb az alkalmazottakat képezik ki az új helyzethez való alkalmazkodásra,

ilyen lesz például az, hogy reggelente nyilatkozatot írnak majd az egészségügyi állapotukról és testhőmérsékletet mérnek nekik, illetve minden higiéniai óvintézkedést megtesznek azért, hogy a vendégek biztonságban érezzék magukat, ezek részletes tervei előkészülőben vannak – sorolta Todor Etelka.

Nem a műanyagdobozos reggeliért jönnek

A szovátai Ensana szállodákat – korábban Danubius – működtető Balneoclimaterica Rt. vezérigazgatója, Fülöp-Nagy János a Székelyhonnak elmondta, megpróbálnak egy forgatókönyvet összeállítani a nyitásra, azonban még nem tudják, hogy konkrétan mit tervezhetnek, mert egyelőre semmit nem szabad megnyitni a hotelen kívül, sem a gyógyászati részleget, sem a wellness-szolgáltatást, sem pedig az éttermet, tehát június elseje előtt semmiképpen nem nyitnak.

„Már nem lehet ugyanúgy visszaállni, mint a vírus előtt, de árakat nem növelünk, különleges szolgáltatáscsomagokat készítünk elő annak ismeretében majd, hogy mit szabad, illetve mit nem” – részletezte a vezérigazgató. Szobaszervizre természetesen lesz lehetőség az Ensana szállodacsoport szovátai létesítményeiben is, azonban ez önmagában nem jelent megoldást, hiszen

a legtöbb vendég a gyógykezelések, illetve a wellness-szolgáltatások miatt jön Szovátára

– tette hozzá. Az óvintézkedések bevezetéséről elmondta, fel kell sorakozniuk az Ensana szállodacsoport, illetve az ESPA (Európai SPA Szövetség) elvárásaihoz, de még nem tudják, hogy a román szakminisztérium milyen elvárásokat fogalmaz meg feléjük, amint ezek kiderülnek, össze kell egyeztetni a meghonosított nemzetközi elvárásokkal. Ilyen például a

fertőtlenítések, szállodai hőkamerák felszerelése,

azaz minden, ami a vendégek és az alkalmazottak biztonságát szolgálja – hangsúlyozta a Balneoclimaterica Rt. vezérigazgatója.

„A gyógykezelések újranyitásáról nem beszél senki, ezért az országos fürdőszövetség javaslatokat tett a szaktárca irányába. Az Eforie Nord gyógyközpont főorvosának vezetésével létrejött csoport az orvosi jóhiszeműség és jóérzés nevében fogalmazott meg javaslatokat, hiszen nem epidemiológusokról, hanem más szakorvosokról van szó, például reumatológusokról, nőgyógyászokról. Remélem, ezeken valaki gondolkodik, mert fontos lenne tudni, hogy mikor tudunk nyitni, és arról is tájékoztassanak, ha nem tudunk” – így Fülöp-Nagy János.

Hozzátette, a beruházások nem álltak le, idejében be tudják fejezni, és az alkalmazottakat sem hagyták magukra, jelenleg 213 dolgozójuknak van felfüggesztve a munkaviszonya, ők a bérük 75 százalékát kapják, és amint lehetőség lesz rá, ismét aktívvá teszik a munkaviszonyukat. Ha például nyithatnak június 10-én, akkor már elsejétől visszahívják őket, hogy felkészüljenek a vendégek fogadására.

A Medve-tó nyitását június 15–20-a körül tervezték a koronavírustól függetlenül is, és ez azóta sem változott – hangsúlyozta a vezérigazgató.